
0 از 106 سوالات تکمیل شده است.
پرسش و پاسخ:
متن زیر مروری چند خطی بر آزمونی است در باره دلیریوم و اختلالات شناختی بعد عمل در پایین همین صفحه شروع خواهد شد . بنابر این اگر بر عکس رزیدنت ها حوصله تست زدن !! ندارید به همین مقدار اکتفاء کنید.
———————————-
در این درس به سه مبحث زیر خواهیم پرداخت :
الف) Emergence excitement
ب) دلیریوم بعد از عمل ( در مورد دلیریوم ICU ، جای دیگری بحث خواهیم کرد)
ج) اختلالات شناختی بعد از عمل (POCD)
برای اینکه نمایی کلی از این سه مبحث در ذهن داشته باشید ، به تصویر ذیل ( خارج از رفرنس امتحانی) دقت کنید:
گاهی مواقع در هنگام ورود بیمار به ریکاوری ، با پدیده ای بنام Emergence excitement مواجه می شویم .درباره این پدیده چه می دانید؟
این واقعه معمولا در در ۱۰ دقیقه اول ریکاوری خود را به شکل کانفیوژن و بی قراری شدید نشان می دهد و عمدتا در بچه ها شایعتر است ( قله سنی ۲ تا ۴ سال) .
مشکل Emergence excitement عمدتا ناشی از چیست؟
این مشکل عمدتا ناشی از نوع هوشبر و نوع جراحی است. شایعترین هوشبرهایی که سبب این مشکل می شوند عبارتند از سووفلوران و دسفلوران .
آیا Emergence excitement همان دلیریوم بعد از عمل محسوب می شود؟
خیر . این مشکل بر خلاف دلیریوم به سرعت و معمولا بدون مشکل بهبود می یابد و نیاز به مراقبت و درمان طولانی مدت ندارد.
دقت کنید که در صفحات دیگر بیهوشی میلر (ص ۲۶۲۰ ، ۲۷۶۵ و ۲۷۶۹) به جای این اصطلاح از Emergence Agitation نیز استفاده شده است.
درمانهای Emergence excitement کدامند ؟
کنترل درد بعد عمل ، کاهش اضطراب قبل عمل ، محیط ریکاوری بدون استرس .
داروهایی که در این زمینه استفاده می شوند عبارتند از : میدازولام ، کلونیدین ، دکسمدتومیدین ، فنتانیل ، کتورولاک ، فیزوستیگمین (و در ص ۲۶۲۳ میلر: پروپوفول ، کتامین)
دقت کنید: درمیلر ذکر شده (ص ۲۹۴۱) که نتایج درباره میدازولام متناقض است .
دلیریوم را تعریف کنید؟
نوعی اختلال شناختی حاد توام با اختلال هوشیاری(consciousness) است که به شکل نوسانی (fluctuate) خود را نشان می دهد و توام با اختلال توجه (attention)و تمرکز (concentration)و آژیتاسیون و تفکر می باشد. در مواردی نیز هالوسیناسیون ، دیس ارینتاسیون و بی قراری وجود دارد.
برای اینکه تعریف بالا را واضح تر درک کنید به مثال هایی از بیمارانی که دچار دلیریوم بعد از عمل شده اند می پردازیم . به قسمت هایی که پر رنگ شده اند بیشتر دقت کنید :
بیمار اول : بیماری (علیرغم رسیدگی پزشکی دقیق) در دوره پس از عمل جراحی دچار توهم و کاهش نوسان دار سطح هوشیاری شده است.
بیمار دوم : مرد ۸۰ ساله ای پس از جراحی ارتوپدی دچار نوسانات سطح هوشیاری می گردد، بیمار آژیته بوده و دچار دیس ارینتاسیون است.
بیمار سوم : بیمار مسنی بعد از عمل دچار آژیتاسیون ، کاهش حاد سطح هوشیاری به صورت نوسانی و عدم توجه به محیط اطراف شده است.
بیمار چهارم : بیمار ۸۰ ساله ، روز پس از عمل جراحی تعویض مفصل زانو دچار اختلال شدید در توجه و نوسانات هوشیاری می شود. این شرایط روز سوم پس از عمل کاملا بهبودی می یابد.
بیمار پنجم : آقایی ۸۰ ساله ای جهت عمل جراحی ارتوپدی تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته است. پس از اتمام عمل جراحی در ریکاوری دچار تغییر سطح هوشیاری و تلاش و تقلا شده است .
بیمار ششم: پیرمرد ۷۰ ساله ای به علت شکستگی گردن فمور تحت بیهوشی عمومی ، جراحی شده است و بعد از عمل به ICU منتقل شده است. در ICU متوجه کانفیوژن حاد بیمار می شوید که ماهیت مواج(fluctuate) دارد .
بیمار هفتم : بیمار ۸۰ ساله جهت ترمیم شکستگی استخوان هیپ با بیهوشی عمومی ، جراحی می شود. روز دوم بعد از عمل ناگهان دچار اختلال هوشیاری و عدم آگاهی درباره محیط و بیقراری می شود . سطح هوشیاری بیمار در طول روز نوسان دارد.
بیمار هشتم : آقای ۷۴ ساله پس از جراحی لاپاراتومی شکمی دچار اختلال سریع سطح هوشیاری ، دیس اریتنتاسیون و هالوسیناسیون گردیده است . بیمار در حین صحبت با شما به سوالات توجه کافی نداشته و پاسخ های وی انسجام ندارد.
بیمار نهم : بیمار آقای ۸۵ ساله با سابقه اختلال بینائی ، به دنبال جراحی هیپ در ICU بستری شده است. در روزهای اول بعد از جراحی دچار تغییرات سطح هوشیاری همراه با کاهش توانایی تمرکز و توجه شده است که این علائم در طی روز نوسان دار می باشد.
مکانیسم دلیریوم بعد از عمل چیست؟
گرچه این مکانیسم دقیقا شناخته نشده ولی اینگونه فرض می شود که استرس جراحی از طریق پاسخ التهابی سبب می شود که لکوسیت ها به داخل CNS نفوذ و سبب دلیریوم شوند .
آیا تشخیص دلیریوم آسان است؟
تشخیص دلیریوم عمدتا بر اساس کرایتریای چاپ شده DSM-IV است و معمولا به آسانی تشخیص داده می شود. دلیریوم بعد از عمل روندی چند روزه دارد (معمولا پنج روز اول عمل)که در اکثریت موارد توام با بهبودی کامل است و درجات مختلفی از خفیف تا شدید دارد . دلیریوم بعد عمل ، توام با افزایش مورتالیتی و هزینه های بیمارستانی است . هیچ وسیله پیشگیری ندارد ( مصرف پروفیلاکتیک آنتی سایکوتیک ها تاثیری در پیشگیری ندارد) . البته مصرف کوتاه مدت هالوپریدول برای کنترل برخی علائم کاربرد دارد.
عواملی که زمینه ساز و فاکتور خطر دلیریوم بعد عمل هستند کدامند؟
این عوامل شامل فاکتورهای نسبتا زیادی هستند که به شکل پراکنده در کتاب بیهوشی میلر و کواگزیست آورده شده اند و چاره ای جز به خاطر سپردن ندارید:
دمانس ، دهیدراسیون ، الکل ( یا withdrawal آن) ، اختلال بینائی و شنوائی ، جراحی ، بیهوشی ، درد ، محرومیت از خواب ، عدم تحرک (بی حرکتی بیمار)، هیپوکسی ، هیپوکسمی ، سوء تغذیه ، اختلالات متابولیک (گلوکز ، آلبومین)، مخدر ، آنتی کولینرژیک ( نه آنتی کولین استراز!!) ، دی هیدروپیریدین ها ، آنتی هیستامین ها، داروهای حین و بعد عمل (عمدتا سداتیو و آنالژزیک ها)، بستری در ICU( به دلیل اختلال خواب)، سن بالا ( بالای ۶۵ یا ۷۰ سال) ، جنس مذکر ، مپریدین ، محرومیت از مصرف خوراکی ، بنزودیازپین ها ، اختلال الکترولیتی(سدیم ، پتاسیم) ، عفونت ( سپسیس)، هیپرکاربی(هیپرکاپنی)، خونریزی بیش از اندازه حین عمل، ترانسفوزیون بیش از حد بعد از عمل، هماتوکریت حین یا بعد از عمل کمتر از ۳۰ درصد، هیستوری دلیریوم، وجود اختلالات شناختی ، هیپرولمی ، اختلال فانکشنال ، داروهای سایکواکتیو و سایکوتروپیک ، اعتیاد (substance abuse)، ناخوشی ها و مشکلات نورولوژیک شدید(سکته قبلی یا TIA)
قویترین فاکتور زمینه ساز دلیریوم بعد عمل کدام است؟
دمانس قویترین فاکتور دلیریوم است ( کواگزیست ص ۳۴۱). در بیهوشی میلر( ص ۲۴۱۵) از افسردگی به عنوان فاکتور مستقل دلیریوم بعد از عمل نام برده شده است.
تنها مخدری که (در سالخوردگان) سبب دلیریوم بعد از عمل می شود کدام است؟
مپریدین . استفاده از آن تنها در مقادیر کم برای کنترل لرز بعد از عمل مجاز است و برای کنترل درد حاد مناسب نمی باشد.(کواگزیست ص ۳۳۷ و میلر ص ۲۴۱۴) دقت داشته باشید که در این زمینه اثر مخدرهای اپیدورال مشابه مخدرهای وریدی است.
آیا انجام جراحی ریسک فاکتوری برای دلیریوم محسوب می شود؟
بله جراحی یکی از ریسک فاکتورهای دلیریوم است و در این میان جراحی های ماژور اثر بیشتری بر دلیریوم دارند. نوع جراحی نیز تاثیر قابل ملاحظه ای دارد به نحوی که جراحی های قلبی ( مثل بای پس شریان کرونر) و ارتوپدی ( مثل ترمیم شکستگی هیپ و جایگزینی دو طرفه زانو) به شکل قابل ملاحظه ای با دلیریوم بعد از عمل توام می باشند. همچنین جراحی های خطر بالا (بر اساس گایدلاین انجمن قلب امریکا ) نیز در معرض دلیریوم بعد از عمل قرار دارند .
برای مقابله با دلیریوم بعد از عمل چه اقداماتی می توان انجام داد؟
درآوردن زودتر کاتتر ادراری ، کنترل درد ، ترانسفوزیون در موارد هماتوکریت های پائین ، تصحیح اختلال های آب و الکترولیت ، تحرک و راه انداختن زودتر بیمار( آمبولاسیون سریع) ، برقراری سیکل خواب نرمال ، استفاده از سمعک ، عینک (در مواردی که بیمار قبلا از این وسائل استفاده می کرده است ) .
تکنیک هایی که می تواند سبب کاهش دلیریوم پس از عمل در سالمندان شود کدامند ؟
–استفاده از بلوک اعصاب محیطی
–استفاده از درمان های ضدر درد multimodal با گاباپنتین
–سداسیون سبک با دکسمدتومیدین
ولی باید دقت داشت که مپریدین اپیدورال اثری مشابه مپریدین وریدی دارد و سبب افزایش شانس دلیریوم می گردد
تفاوت دمانس (Dementia) با دلیریوم در چیست؟
دمانس بیماری پیشرونده یا مزمن مغزی است که با اختلال شدید در اعمال کورتکس مانند حافظه و تفکر و ارینتاسیون ، یادگیری و محاسبه ، ارتباط ، زبان واستنباط (judgement ) خود را نشان می دهد . نکته مهم آن است که بر خلاف دلیریوم ، در دمانس اختلال هوشیاری (تیرگی شعور) نداریم . آنچنان که گفتیم در دلیریوم شاهد شکل حاد و نوسانی در اختلال هوشیاری هستیم که توام با اختلال در توجه می باشد. ثابت نشده که جراحی و بیهوشی سبب دمانس شوند
باید توجه داشت که دمانس در هر دو مورد دلیریوم و POCD از ریسک فاکتورهای مهم محسوب می شود . مصرف داروهای آنتی سایکوتیک سبب افزایش مورتالیتی در بیماران مبتلا به دمانس می شود.
اختلال شناختی بعد از عمل (POCD) را تعریف کنید؟
این اختلال را به هر دو شکل ذیل در کتابهای بیهوشی می نویسند :
Postoperative cognitive decline
postoperative cognitive dysfunction
POCD نوعی اختلال عملکرد شناختی است که خود را به شکل بیماری شناختی خفیفی نشان می دهد که توام با اختلال حافظه ، مشکل یادگیری و کاهش توانایی در تمرکز می باشد . برای روزها و ماهها یا حتی بیشتر پس از عمل وجود دارد .نوع early آن معمولا قابل برگشت است و در حال حاضر درمان اختصاصی برای آن وجود ندارد.
برای اینکه تعریف POCD را واضح تر درک کنید به چند مثال از بیمارانی که دچار POCD شده اند می پردازیم . به قسمت هایی که پر رنگ شده اند بیشتر دقت کنید :
بیمار اول : مرد ۸۵ ساله ای جهت جراحی چشم مراجعه کرده است . جراحی تحت بی حسی موضعی و آرامبخشی با رمی فنتانیل پایان یافته است . در طی هفته پس از عمل همراهان بیمار از تغییرات تدریجی شناختی و حافظه ای بیمار شکایت دارند ولی بیمار آژیته نمی باشد.
بیمار دوم : آقای ۶۵ ساله ای بعد از عمل CABG دچار اختلال حافظه و اشکال یادگیری و کاهش توانایی تمرکز شده است که هفته ها تداوم یافته است.
بیمار سوم:خانم ۵۹ ساله ای یک ماه بعد از جراحی CABG از اختلال حافظه و عدم توانایی در تمرکز و یادگیری شکایت دارد. همراهان بیمار ذکر می کنند که بیمار ارینته است و اشکالی در judgement ندارد.
بیمار چهارم: بیماری ۷۰ ساله تحت عمل جراحی قلب باز گرفته است. یک ماه بعد از ترخیص از بیمارستان ، خانواده اظهار می کنند که میزان یادگیری و تمرکز بیمار کاهش یافته است .
بیمار پنجم: خانم ۴۹ ساله ای یک ماه بعد از لوبکتومی ریه همچنان از اختلال حافظه و کاهش توانایی در تمرکز شکایت دارد. اختلال شناختی بیمار توسط آزمون های نوروسایکولوژیک تائید می گردد.
در مورد آزمون های نوروسایکولوژیک که جنبه تشخیصی در POCD دارد چه می دانید؟
تشخیص دقیق POCD آسان نبوده و بدون انجام تست های نوروسایکولوژی امکانپذیر نمی باشد . این اختلال بر عکس دلیریوم که کرایتریا DSM-IV دارد یک تشخیص بالینی نیست .باید دقت کرد که این آزمون ها هم باید قبل از عمل و هم بعد از عمل انجام شده و سپس با هم مقایسه شوند .
در مورد زمان بررسی (timing of assessments) اختلالات شناختی این بیماران چه نکاتی را باید در نظر داشت؟
این برآورد را می توان بلافاصله در هنگام پذیرش بیمار در بیمارستان انجام داد و باید توجه داشت که سطح اضطراب و افسردگی می تواند در هر زمانی بر روی اختلالات شناختی تاثیرگذار باشد. اختلالات شناختی می تواند بلافاصله پس از جراحی رخ دهد که معمولا گذرا است. اختلالات ماندگار معمولا از حداقل چهارهفته بعد از عمل تشخیص داده شود.
بعد از جراحی قلب فراوانی POCD در چه زمانی از همه بیشتر است ؟
در هفته اول پس از عمل از همه بیشتر است ( ۵۰ تا ۷۰ درصد). در صورتیکه در مورد جراحی غیرقلبی سالخوردگان این میزان به ۲۶ درصد کاهش می یابد.
سه فاکتور مهم در تغییرات شناختی بعد از جراحی قلبی کدامند؟
الف) سن بالا
ب) عملکرد بطن چپ ضعیف و درمان نشده
ج) مدت زمان بای پس قلبی ریوی(CPB)
از این عوامل ، تنها فاکتور سوم قابل تعدیل است و مدت زمان CPB ارتباط نزدیکی با POCD دارد.
میکروآمبولی مغزی را تعریف کنید ؟ چند نوع دارد؟ آیا وجود میکروآمبولی مغزی فاکتور مهمی درپاتوژنز POCD محسوب می شود؟
اگر اندازه ذره زیر ۲۰۰ میکرون باشد میکروآمبولی و اگر بالای ۲۰۰ میکرون باشد ماکروآمبولی گفته می شود( میلر ص ۳۰۰۸) . جنس میکروآمبولی ها ممکن است جامد(آتروما ، چربی ، تجمع پلاکتی) یا گازی (هوا) باشند . اینکه آیا میکروآمبولی جامد بیشتر از نوع گازی سبب خسارت می شود ، هنوز به اثبات نرسیده است.بهترین روش اندازه گیری میکروآمبولی ها استفاده ممتد از ترانس کرانیال داپلر است که عمدتا این اندازه گیری در قسمت شریان مغزی میانی انجام می شود .طبیعتا هرچه زمان بای پس قلبی – ریوی بیشتر باشد تعداد میکروآمبولی ها بیشتر می شود. دقت کنید که هنوز به اثبات نرسیده که میکروآمبولی ها (در جراحی قلب توام با CPB ) علت اصلی POCD باشند( میلر صفحات ۳۰۰۲ و ۱۵۱۰) .وقوع این عارضه را لزوما نمی توان در تمامی موارد توسط آزمون نوروسایکولوژیک تشخیص داد .
در حین بای پس قلبی – ریوی کدام عوامل بر روی POCD تاثیرگذارند؟
قبل از جواب دادن به این سئوال باید دقت داشت که آنچه در صفحات ۳۰۰۲ و ۳۰۰۳ بیهوشی میلر به آن پرداخت شده است ، عمدتا به صورت بحث پژوهشی دنبال شده و کمتر به نکات بالینی پرداخته شده است . با این اوصاف همین چند خط ، مورد توجه شدید طراحان محترم سوال بوده و در برخی موارد متاسفانه سبب طرح سوالات مبهم و چند جوابی می شوند. آنچه را که می توان به صورت خلاصه بیان کرد نکات زیر است :
یعنی به طور خلاصه می توان گفت عواملی که سبب کاهش اختلال شناختی بعد جراحی قلب می شود عبارتند از :اپروچ α-stat ، اکسیژناتور غشائی ، اولتراسوند اپی آئورتیک ، گرم کردن آهسته ( و آنچنان که در بالاتر ذکر شد کاهش زمان پمپ نیز از عواملی است که سبب کاهش POCD می شود )
کدام عوامل سبب افزایش شانس POCD می گردد؟
سالخوردگی، طول مدت بیهوشی و جراحی ، عوارض تنفسی ، عوارض عفونی ، عمل دوم( انجام عمل مجدد) ، تحصیلات پائین ،CVA قبلی ( طی سه ماه قبل)، Stress response بعد عمل ، درد بعد عمل ، محرومیت از خواب ،استفاده بنزودیازپین قبل از عمل ، دمانس ( در اعمال ارتوپدی)
( دقت کنید که درص ۳۰۰۵ میلر به نقل از مطالعات بین المللی POCD ، جدولی آورده شده که در آن به جمع بندی ریسک فاکتورهای POCD در هفته اول و ماه سوم بعد از عمل پرداخته شده است . متاسفانه پاره ای از طراحان سوال به اندازه گیری و مقایسه درصد انسیدانس ها پرداخته اند !! که خارج از هدف این ارزیابی بوده و حتی در متن کتاب میلر نیز از آنها سخنی به میان نیامده است)
از میان عوامل مستعد کننده و خطرآفرین برای POCD ، کدامیک مهمترین ریسک فاکتور اثبات شده و مستقل محسوب می شود؟
سن بالا
از جهت هورمونی کدام تغییرات بر روی اختلالات شناختی موثر است؟
اختلالات شناختی می تواند توام با افزایش سطح گلوکوکورتیکوئیدها باشد. کورتیزول اثر توکسیک بر هیپوکامپ دارد و از این طریق سبب اختلال حافظه دور یا نزدیک می شود.(در هر صورت اینگونه نیست که کورتیزول سبب POCD شود)
به دنبال POCD ناشی از جراحی قلبی (توام با CPB ) شاهد افزایش کدام سیتوکین ها هستیم؟
اینترلوکین ۱ و اینترلوکین ۱۰
از میان آلل های(alleles) آپولیپوپروتئین E کدامیک سبب افزایش ریسک آلزایمر و پیش آگهی بد (بعد از ضربه مغزی) می شود؟
آلل E4
کدام هوشبر استنشاقی سبب آپوپتوزیس در سلول های نوروگلیومای انسان می شود؟
ایزوفلوران. البته ایزوفلوران سبب افزایش پروتئین های سازنده آمیلوئید می شود که که این مورد اخیر شباهت به بیماری آلزایمر دارد. باید دقت کرد که از این مطالب نباید نتیجه گرفت که ایزوفلوران سبب دلیریوم و POCD می شود ( میلر ص ۳۰۰۷)
کدام عوامل تاثیری بر دلیریوم بعد از عمل و (POCD (long –term بالغین ندارد ؟
الف) روش بیهوشی ( بیهوشی عمومی یا بی حسی رژیونال). دقت کنید خود بیهوشی ( اعم از بیهوشی عمومی یا بی حسی رژیونال ) تاثیر منفی دارد ولی روش بیهوشی و اینکه کدامیک بهتر یا بدتر باشد، به اثبات نرسیده است.
ب) استفاده از N2O
ج) اختلالات همودینامیک حول عمل ( همچون هیپوتانسیون) . درباره این نکته باید گفت که گرچه در ص ۲۹۴۲ میلر گفته شده که هیپوتانسیون تاثیری بر دلیریوم بعد عمل ندارد ولی در جای دیگر میلر (ص ۲۳۸۸) نقل شده که هیپوتانسیون یکی از تریگر کننده های دلیریوم است!!
د) هیپوکسمی متوسط شریانی تاثیری بر POCD ندارد ولی هیپوکسمی از عوامل محرک دلیریوم است .
یکی از اختلالات شناختی دیگر که کمتر به آن پرداخته شده ، اختلال شناختی کوتاه مدت (Short-term cognitive disturbance) است . درباره این اختلال چه می دانید؟
این مورد اختلال شناختی کوتاه و واضح که محدود به روزهای ابتدائی بعد از عمل است . علت آن ترکیبی از عوامل جراحی و بیهوشی است . این اختلال با ارزیابی های نورولوژیک تشخیص داده می شود ولی اغلب با تست های اسکرینی همچون MMSE نیز تشخیص داده می شود.
توجه داشته باشید این آزمون صرفا برای کمک به یادگیری یک “مفهوم بیهوشی” ارائه شده و هیچگونه امتیاز یا اطلاعاتی در این سایت ذخیره نمی شود.
در حال حاضر آزمون به پایان رسیده است. شما نیز میتوانید دوباره شروع کنید.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
شما برای به پایان رساندن آزمون، روی گزینه شروع آزمون باید کلیک کنید:
0 از 106 به سوالات به درستی جواب داد
وقت شما:
زمان سپری شده است
امتیاز شما 0 از 0 است , (0)
ممنون از وقتی که گذاشتید.برای مطالعه بیشتر در زمینه دلیریوم و اختلالات شناختی بعد از عمل رجوع کنید به :
بیهوشی میلر ۲۰۱۵ : صفحات ۲۹۹۹ الی ۳۰۰۹ /۲۴۱۲ الی ۲۴۱۵ / ۶۲۱ الی ۶۲۲ / ۲۹۴۱ الی ۲۹۴۲ / ۱۹۵۵/ ۱۵۵۰/ ۱۵۱۰/ ۱۱۹۸/ ۸۷۷/ ۸۹۸/ ۲۰۴۰/ ۱۴۰۷/ ۲۰۸۵/۲۰۸۴/ ۲۰۸۳/ ۲۰۳۹/ ۲۰۱۱ الی ۲۰۱۲ / ۲۴۰۹/ ۲۴۱۹/ ۲۳۸۸/ ۲۰۰۹/۱۰۷۲/۳۴۱/۲۶۱۶/ ۲۵۲۶/ ۲۹۲۵/۳۱۲۴/
بیهوشی و بیماریهای همراه ۲۰۱۸: صفحات ۳۳۶ الی ۳۳۷ / ۳۴۱/ ۳۴۳/ ۶۱۷/ ۲۵۶
کلینیکال آنستزیا باراش۲۰۱۷ :صفحات ۱۵۵۸/ ۱۶۴۹ الی ۱۶۵۰/ ۱۳/ ۴۷۲/ ۶۲۰/ ۱۲۵۳/ ۹۷/ ۹۰۹ الی ۹۱۱
همچنین برای پیام گذاشتن در مورد این درس آزمون اینجا را کلیک کنید و یا با تلگرام https://t.me/anespain تماس بگیرید.
آقای ۷۶ ساله به دنبال عمل جراحی هرنی اینگوئینال در بخش دچار عدم آگاهی به زمان و مکان شده است . با توجه به اینکه در حین بیهوشی هیچگونه عارضه مهمی اتفاق نیفتاده است .کدامیک از گزینه های زیر برای پیشگیری از این عارضه موثر نمی باشد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵ / منطقه نهم آمایشی)
آقای ۸۰ ساله کاندید جراحی شکستگی هیپ می باشد. کدام یک از اقدامات زیر برای کاهش دلیریوم پس از عمل توصیه می گردد؟( اهواز ۱۳۹۴)
کدامیک از عبارات زیر در مورد اختلالات شناختی پس از عمل در افراد سالمند صحیح نیست؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه سوم آمایشی)
بیمار ۶۲ ساله ای پس از عمل جراحی فتق مغبنی دچار اختلال شناختی شده است . به نظر شما کدامیک از موارد زیر جزء فاکتورهای موثر بر ایجاد اختلال شناختی در این بیمار نمی باشد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه پنجم آمایشی)
بیماری ۷۰ ساله که یکبار تحت عمل اندآرترکتومی کاروتید قرار گرفته ، مجددا عمل شده است. حین عمل مواردی از افت فشارخون اتفاق افتاده و عمل جراحی پس از سه ساعت به اتمام رسیده است. در صورت بروز اختلالات شناختی بعد از عمل کدامیک از موارد زیر نقش کمتری در این زمینه داشته است ؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه ششم آمایشی)
بیماری ۷۰ ساله دو روز بعد از عمل جراحی CABG با روش off pump دچار کاهش سطح هوشیاری متناوب شده و اطرافیان و موقعیت مکانی را دقیقه نمی شناسد. همه عوامل زیر در بروز این عارضه موثر می باشند بجز: ( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه هفتم آمایشی)
کدامیک از موارد زیر ریسک فاکتور قابل توجه و مستقل POCD در اعمال جراحی غیرقلبی است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه دهم آمایشی)
مردی ۸۵ ساله تحت بیهوشی عمومی تعویض مفصل هیپ شده است. بیمار سابقه افسردگی داشته و بی سواد است. دو روز پس از عمل بیمار دچار اختلال شناختی می شود . کدامیک از فاکتورهای زیر نقش کمتری در ایجاد این عارضه داشته است؟( دانشگاه تهران ۱۳۹۴)
فراوانی اختلالات شناختی بعد از عمل (POCD) در هفته اول بعد از اعمال جراحی قلبی چند درصد است؟( کرمان ۱۳۹۱)
در بیمار ۸۵ ساله که تحت عمل گاسترکتومی تحت بیهوشی عمومی به همراه اپیدورال قرار گرفته و پس از عمل دچار اختلالات شناختی می گرددکدامیک از عوامل زیر از ریسک فاکتورهای اختلال شناخت پس از عمل نمی باشد؟( شهیدبهشتی ۱۳۹۱)
یک بیمار ۲۵ ساله پس از عمل جراحی هیپ تحت بی حسی اسپاینال دچار دلیریوم شده است. کدامیک از عوامل زیر کمترین تاثیر را در ایجاد این عارضه داشته است؟( یزد ۱۳۹۲)
آقایی ۸۰ ساله که جهت عمل جراحی فمور و پوپلیتال بای پس مورد عمل جراحی تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته و به علت خونریزی ۶ واحد خون دریافت کرده است. پس از اتمام عمل جراحی در PACU دچار تغییر سطح هوشیاری و تلاش و تقلا شده است . کدامیک از موارد زیر در ایجاد این حالت بیمار موثر نیست؟( درون بخشی شهید بهشتی ۱۳۹۳)
کدامیک از ریسک فاکتورهای زیر در بروز دلیریوم بعد از عمل در افراد مسن ، کمترین نقش را دارد ؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه چهارم آمایشی)
احتمال بروز اختلال شناختی بعد از عمل جراحی قلب در کدام یک از مقاطع زمانی زیر بیشتر است؟( ارومیه ۱۳۹۲)
در یک بیمار دیابتیک کاندید جراحی ارتوپدی تحت بیهوشی عمومی ، کدام عامل خطر مستقل و اثبات شده عوارض شناختی (cognitive dysfunction) بعد از عمل می باشد؟( گیلان ۱۳۹۴)
پیرمرد ۷۰ ساله ای به علت شکستگی گردن فمور تحت بیهوشی عمومی جراحی شده است و بعد از عمل به ICU منتقل شده است. در ICU متوجه کانفیوژن حاد بیمار می شوید که ماهیت مواج(fluctuate) دارد . کدامیک از گزینه های زیر درباره عوامل زمینه ساز این وضعیت بیمار صحیح است؟( زاهدان ۱۳۹۲)
بیماری ۷۰ ساله تحت عمل جراحی قلب باز قرار گرفته است. یک ماه بعد از ترخیص از بیمارستان ، خانواده اظهار می کنند که میزان یادگیری و تمرکز بیمارشان کاهش یافته است . محتمل ترین تشخیص چیست؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه چهارم آمایشی)
بیمار ۸۰ ساله ، روز پس از عمل جراحی تعویض مفصل زانو دچار اختلال شدید در توجه و نوسانات هوشیاری می شود. این شرایط روز سوم پس از عمل کاملا بهبودی می یابد. کدامیک از اختلالات شناختی برای بیمار مطرح است ؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۴)
کدام یک از آلل ها(allele) در آپولیپوپروتئین E باعث افزایش ریسک آلزایمر و پیش آگهی بد بعد از ضربه مغزی می شود؟( زاهدان ۱۳۹۳)
مرد ۸۵ ساله ای جهت جراحی چشم مراجعه کرده است. جراحی تحت بی حسی موضعی و آرامبخشی با رمی فنتانیل پایان یافته است. در طی هفته پس از عمل همراهان بیمار از تغییرات تدریجی شناختی و حافظه ای بیمار شکایت دارند. ولی بیمار آژیته نمی باشد . جهت توضیح این حالت کدام جمله زیر صحیح است ؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۰)
بیماری دچار اختلال مغزی مزمن و پیشرونده شامل اختلال حافظه ، محاسبه ، زبان ، تفکر و ارتباط و یادگیری می باشد و اختلال هوشیاری ندارد. کدامیک از تعاریف زیر بیانگر وضعیت این بیمار می باشد؟ ( کرمان ۱۳۸۹)
آقای ۶۵ ساله ای بعد از عمل جراحی پیوند عروق کرونر(CABG) دچار اختلال حافظه و اشکال یادگیری و کاهش توانایی تمرکز شده است که هفته ها تداوم یافته است . تشخیص فعلی شما درباره وضعیت کنونی بیمار چیست؟( قزوین ۱۳۹۳)
کدامیک از گزینه های زیر ریسک فاکتور وقوع اختلالات شناختی در اعمال جراحی غیرقلبی محسوب می شود؟( مشهد ۱۳۹۲)
خانم ۵۹ ساله ای یک ماه بعد از جراحی CABG از اختلال حافظه و عدم توانایی در تمرکز و یادگیری شکایت دارد. همراهان بیمار ذکر می کنند که ارینتاسیون و judgement بیمار مشکلی ندارد. کدام گزینه تشخیص احتمالی بیمار است؟( کرمان ۱۳۹۲)
بیمار خانم ۸۰ ساله که به دلیل شکستگی استخوان لگن کاندید عمل جراحی است. کدامیک از گزینه های زیر در ایجاد دلیریوم بعد از عمل بیمار نقش دارد؟( دانشگاه شهیدبهشتی ۱۳۸۹)
کدام نوع عمل جراحی و یا روش بیهوشی زیر با افزایش ریسک دلیریوم بعد از عمل در بیماران مسن همراه است؟( درون بخشی دانشگاه تهران)
کدامیک از موارد زیر اختلال عملکرد شناختی بعد از عمل (POCD) را قویا در افراد افزایش خواهد داد؟( قزوین ۱۳۹۱)
کدامیک از گزینه های زیر جزء فاکتورهای مستعدکننده دلیریوم پس از عمل در افراد سالمند نیست؟( درون بخشی اسفند ۱۳۹۶)
بیمار ۸۰ ساله جهت ترمیم شکستگی استخوان هیپ با بیهوشی عمومی جراحی می شود. روز دوم بعد از عمل ناگهان دچار اختلال هوشیاری و عدم آگاهی درباره محیط و بیقراری می شود . سطح هوشیاری بیمار در طول روز نوسان دارد. کدام عامل زیر در بوجود آمدن این اختلال نقشی نداشته است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/منطقه هفتم آمایشی)
کدام تعریف در مورد اختلال شناختی پس از عمل (POCD) صحیح بیان شده است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه هشتم آمایشی )
پیرمرد ۸۰ ساله کاندید عمل جراحی شکستگی هیپ است. کدامیک از اقدامات زیر می تواند میزان بروز دلیریوم پس از عمل را کاهش دهد؟( بورد بیهوشی ۱۳۸۹)
خانم ۸۵ ساله ای به دلیل شکستگی هیپ در بخش ارتوپدی بستری شده و کاندید عمل جراحی می باشد. کدامیک از موارد زیر با دلیریوم پس از عمل در این بیمار ارتباط ندارد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه هشتم آمایشی)
استفاده از کدام مخدر زیر جهت درمان درد حاد بعد از عمل در افراد مسن باعث بیشتر شدن دلیریوم می شود؟( قزوین ۱۳۹۲)
خانم ۷۵ ساله بدون سابقه بیماری خاص تحت عمل جراحی شکستگی هیپ قرار گرفته است. کدامیک از اقدامات زیر باعث کاهش بروز دلیریوم بعد از عمل می گردد؟( دانشگاه تهران ۱۳۹۳)
خانم ۷۲ ساله ای مبتلا به استئوپورز دچار شکستگی پاتولوژیک سرفمور راست و لگن می شود. فشار خون بیمار 125/80 میلی متر جیوه می باشد و شش ماه پیش نیز تحت عمل توتال هیپ چپ قرار گرفته است. بیمار از نظر قلبی عروقی سالم بوده و کاندید هیپوتانسیون کنترله می باشد. جهت جبران خونریزی حین عمل از روش preoperative donation استفاده می شود. کدامیک از عوامل زیر باعث تشدید اختلالات شناختی بعد از عمل (POCD) در بیمار نمی شود؟ ( کرمان ۱۳۹۰)
در مورد عوامل اتیولوژیکی موثر در بروز اختلالات شناختی بعد از جراحی کدام گزینه صحیح است؟( شهید بهشتی ۱۳۹۰/ درون بخشی)
اختلال شناختی به علت میکروآمبولی در مغز یکی از عوارض مهم بعد از عمل جراحی قلب باز می باشد. کدامیک از گزینه های زیر را در ارتباط با این عارضه صحیح نمی دانید؟( ارومیه ۱۳۹۳)
آقای ۸۰ ساله ای کاندیدای جراحی انتخابی کاتاراکت می باشد. چنانچه خانواده وی نگران بروز اختلال شناختی پس از عمل در وی باشند و بیمار تمایل به بی حسی نداشته باشد، کدامیک از موارد ذیل در صحبت با آنها صحیح می باشد؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۳)
بیماری بعد از عمل جراحی دچار POCD شده است . کدام گزینه ارتباط کمتری با عارضه ذکر شده دارد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه هشتم آمایشی)
کودک ۴ ساله ای به دنبال بیهوشی با سووفلوران در ریکاوری دچار confusional state و آژیتاسیون می گردد و بعد از دقایقی این حالت برطرف می شود . کدام گزینه توصیف این حالت است ؟( کرمان ۱۳۹۳)
پسر بچه ۴ ساله ای پس از خاتمه جراحی هرنی اینگوینال به صورت خواب آلوده به ریکاوری منتقل می شود. حدود پنج دقیقه بعد دچار بی قراری شدید می شود. کدام گزینه را در بروز این عارضه بیشتر موثر می دانید؟( کرمانشاه ۱۳۹۴/با کمی تغییر )
کودکی با سووفلوران بیهوشی گرفته است . در پایان عمل جراحی دچار emergence delirium شده است. کدامیک از اقدامات زیر برای کاهش این عارضه اثرکمتری دارد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه پنجم آمایشی )
مرد ۸۰ ساله که به علت جراحی لگن تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته است بعد از عمل به ICU منتقل شده و در آنجا دچار دلیریوم شده است. کدام گزینه با این اتفاق مرتبط است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه ششم آمایشی)
در کدامیک از بیماران زیر ریسک فاکتور بیشتری برای بروز دلیریوم بعد از عمل وجود دارد ؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه اول آمایشی)
آقای ۷۵ ساله دچار افسردگی و تحت درمان با داروهای ضدافسردگی به علت شکستگی لگن کاندید عمل جراحی آرتروپلاستی هیپ است. هماتوکریت بیمار ۲۷ درصد بوده و نکته خاص دیگری در شرح حال و معاینه ندارد. کدام اقدام زیر در کاهش بروز دلیریوم بعد از عمل در این بیمار موثر است؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۴)
به چه دلیل نتایج تست های نوروسایکولوژیک در بیماران پس از عمل جراحی قلبی در مواردی که از اکسیژناتورهای مامبرانوس استفاده می شود نسبت به اکسیژناتورهای قدیمی bubble بهتر است؟(ارتقاء ۱۳۹۳)
توضیح : این سئوال بر اساس نتیجه یک پژوهش است.
استفاده از کدامیک از تدابیر زیر در اداره بیهوشی بیماران جراحی قلب شانس عوارض مغزی پس از عمل را کم می کند؟( شیراز ۱۳۹۲)
در بیماری که تحت عمل جراحی CABG توسط پمپ قلب و ریه می باشد ، بیشترین احتمال فرستادن آمبولی به مغز ، در فاز دوباره گرم کردن بیمار کدامیک از سیستم های کنترل اسید و باز وجود دارد؟( زاهدان ۱۳۹۳)
خانم ۸۰ ساله ای کاندید عمل جراحی بای پس عروق کرونر می باشد. برای جلوگیری از بروز اختلالات شناختی بعد از عمل ، همه اقدامات زیر صحیح است بجز: ( شیراز۱۳۹۱/ با کمی تغییر)
در بررسی به عمل آمده از نتیجه اعمال جراحی پیوند عروق کرونر در شش ماه اول سال ، متوجه شیوع بالای اختلال در حافظه و تمرکز در بیماران شده ایم. به نظر شما کدامیک از اقدامات زیر جهت حل مشکل فوق کمک کننده می باشد؟( اصفهان ۱۳۹۱)
آقای ۵۶ ساله ای با سابقه دیابت ، فشار خون بالا کاندید جراحی CABG می شود در ارتباط با اختلال شناختی پس از جراحی (CABG) کدامیک از موارد زیر صحیح نمی باشد؟ ( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه چهارم آمایشی)
درمورد احتمال بروز عوارض شناختی پس از عمل جراحی بای پس قلبی (POCD) کدام گزینه صحیح است؟( دانشگاه تهران ۱۳۹۰)
مرد ۷۰ ساله تحت عمل CABG با استفاده از پمپ قلبی – ریوی قرار گرفته است. در صورتی که در ICU دچار اختلالات شناختی شود. کدامیک از عوامل زیر را در بروز آن موثر می دانید؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه سوم آمایشی)
کدامیک در بروز اختلال در حافظه ، تمرکزحواس ، تفکر و محاسبه پس از اعمال جراحی پیوند عروق کرونر نقش بیشتری دارند؟( اصفهان ۱۳۹۰)
آقای ۸۷ ساله به علت تنگی شدید عروق کرونری کاندید عمل جراحی ری واسکولاریزاسیون عروق قلبی می باشد. برای کاهش رخداد اختلالات شناختی بعد از عمل جراحی ، استفاده از کدامیک از موارد زیر موثر می باشد؟( مازندران ۱۳۹۴)
آقای ۷۵ ساله با سابقه هیپرتانسیون و دیابت کاندید عمل جراحی CABG است. کدامیک از مداخلات زیر باعث کاهش بروز اختلال شناختی بعد از عمل می گردد؟ ( دانشگاه تهران ۱۳۹۴)
به منظور کاهش اختلال شناختی بعد از عمل جراحی قلب کدام اقدام موثر می باشد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/ مشترک)
در اعمال جراحی قلب بالغین در چه صورت اختلالات حافظه ، یادگیری و تمرکز در دوره پس از عمل کاهش می یابد؟( اصفهان ۱۳۹۲)
کدامیک از عوامل زیر منجر به کاهش اختلالات شناختی پس از عمل در بیمار تحت جراحی CABG می شود؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۲/با تغییر)
کدام یک از اقدامات زیر در کاهش احتمال اختلالات شناختی بعد از جراحی های گرافت عروق کرونر نقش کمتری دارد؟( شهید بهشتی ۱۳۹۰/ درون بخشی)
کدامیک از ریسک فاکتورهای زیر نقش تائید شده تری در کاهش اختلال شناختی پس از اعمال جراحی قلب دارد؟( مشهد ۱۳۹۳/با تغییر )
کدامیک از عوامل زیر در کاهش اختلالات شناختی پس از عمل (POCD) موثر است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه پنجم آمایشی)
بیمار خانم ۷۰ ساله ای است که تحت عمل جراحی شکستگی فمور قرار گرفته و پس از عمل در بخش مراقبت های ویژه بستری شده است. وی سابقه افسردگی داشته و اعتیاد به مواد مخدر دارد . چند مورد از ریسک فاکتورهای ایجاد دلیریوم پس از جراحی در این بیمار وجود دارد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه ده آمایشی)
کدامیک از تکنیک های زیر باعث کاهش دلیریوم پس از عمل در بیماران سالمند نمی شود؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه نهم آمایشی)
در خصوص اختلالات رفتاری و شناختی بعد از اعمال جراحی در کودکان کدامیک از موارد زیر صحیح است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ مشترک )
توضیح : اشاره سوال به Emergence excitement می باشد
برای مرد ۷۰ ساله زمین گیری با سابقه کاهش شنوائی و بینائی که مراقبت غذائی خوبی نداشته و برای اختلالات خواب از داروهای سداتیو استفاده می کرده است ، ترمیم شکستگی گردن فمور تحت بی حسی نخاعی انجام شده است. برای کنترل درد پس از عمل ، از تجویز کدامیک از اپیوئیدهای زیر باید اجتناب نمود ؟ ( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه هفت آمایشی)
آقای ۷۴ ساله پس از جراحی لاپاراتومی شکمی دچار اختلال سریع سطح هوشیاری ، دیس اریتنتاسیون و هالوسیناسیون گردیده است . بیمار در حین صحبت با شما به سوالات توجه کافی نداشته و پاسخ های وی انسجام ندارد. استفاده از کدام مورد جهت بیمار صحیح است؟(ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه دوم آمایشی)
برای تشخیص دلیریوم ، کدام گزینه الزامی نیست؟(ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه چهارم آمایشی / با اندکی تغییر)
کدامیک از موارد زیر ریسک فاکتور مهم و مستقل برای ایجاد POCD پس از اعمال جراحی غیرقلبی محسوب می شود؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۰/ با کمی تغییر)
کدامیک از عوامل ذیل در ایجاد اختلال شناختی بعد از عمل(POCD) نقش ثابت شده ای دارند؟( دانشگاه بقیه اله ۱۳۹۴)
کدامیک از گزینه های زیر در مورد زمان بررسی(timing of assessments) اختلالات شناختی صحیح نمی باشد؟( اراک ۱۳۹۲)
خانم ۴۹ ساله ای یک ماه بعد از لوبکتومی ریه همچنان از اختلال حافظه و کاهش توانایی در تمرکز شکایت دارد. اختلال شناختی بیمار توسط آزمون های نوروسایکولوژیک (NP) تائید می گردد. کدام عبارت برای این اختلال به کار می رود؟( کرمان ۱۳۹۴)
در صورت انجام یک عمل واحد با مدت زمان و شرایط مشابه ، در کدام مورد احتمال emergence excitement بیشتر است؟
کدامیک از هورمونهای زیر افزایش قابل ملاحظه ای در اختلالات شناختی دارد؟( علوم پزشکی ایران ۱۳۹۲/ با اندکی تغییر)
در مورد نقش کورتیکواستروئیدها در اختلالات شناختی پس از عمل (POCD) کدام گزینه صحیح تر است؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۲/ با اندکی تغییر )
زن ۸۶ ساله ای به دنبال یک جراحی غیرقلبی دچار افزایش کانفیوژن و دیس ارینتاسیون می گردد . کدام گزینه زیر بیشتر ممکن است سبب POCD گردد؟( تهران ۱۳۹۷/ درون بخشی )
کدام یک از هوشبرهای استنشاقی زیر سبب وقوع آپوپتوزیس در سلول های نوروگلیوما انسانی می شود؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه اول آمایشی)
در خانمی ۶۴ ساله کاندید تعویض مفصل هیپ ، کدامیک از موارد زیر منجر به افزایش ریسک دلیریوم پس از جراحی در بیمار فوق می گردد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه ششم آمایشی)
در کدامیک از موارد زیر مشکلات شناختی پس از عمل در بیماران جراحی قلب می تواند کاهش یابد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه ششم آمایشی )
آقای ۷۵ ساله ای با سابقه هیپرتانسیون و دیابت کاندیدای عمل جراحی CABG( بای پس کرونر) است. کدامیک از مداخلات زیر احتمال بروز اختلال شناختی بعد از عمل را کاهش می دهد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه سوم آمایشی)
در ارتباط با Emergence Agitation ناشی از کاربرد هوشبرهای استنشاقی در اطفال کدام عبارت صحیح می باشد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/ منطقه هفتم آمایشی)