
0 از 116 سوالات تکمیل شده است.
پرسش و پاسخ:
متن زیر مروری چند خطی بر آزمونی است در باره فئوکروموسیتوما که در پایین همین صفحه شروع خواهد شد . بنابر این اگر بر عکس رزیدنت ها حوصله تست زدن !! ندارید به همین مقدار اکتفاء کنید.
فئوکروموسیتوما ها از تومورهای تولید کننده کاتکولامین هستند که در اکثریت موارد از مدولای آدرنال منشاء می گیرند ولی مواردی نیز وجود دارد که از خارج آدرنال منشاء می گیرند.
فئوکروموسیتوما عمدتا چه نوع کاتکولامینی ترشح می کنند؟
در حالت معمول ، بدن ۸۵ درصد اپی نفرین و ۱۵ درصد نوراپی نفرین ترشح می کند ولی در فئوکروموسیتوما این نسبت بر عکس می شود و ۸۵ درصد ترشحات نوراپی نفرین و ۱۵ درصد اپی نفرین است .
علائم و نشانه های فئوکروموسیتوما کدامند؟
سردرد ، تعریق شدید، فشارخون حمله ای یا ثابت ، اضطراب و حملات پانیک ، ضعف ، کاهش وزن ، هیپوتاسیون ارتواستاتیک ،پلی سایتمی ، کاردیومیوپاتی ، افزایش قندخون
تریاد کلاسیک فئوکروموسیتوما کدام است؟
آیا ممکن است بیماری مبتلا به فئوکروموسیتوما باشد و فشار خون طبیعی داشته باشد؟
بله . در ۵ تا ۱۵ درصد موارد اینگونه است.
چه تفاوتهایی در مورد فئوکروموسیتوماهای ناشی از اپی نفرین با نوراپی نفرین وجود دارد؟
برای لوکالیزاسیون فئوکروموسیتوما از چه روشهایی استفاده می شود؟
این روشها (بر اساس sensitivity + specificity) از مهمترین تا کم اهمیت ترین به ترتیب عبارتند از :
الف) MRI و CT
ب) اسکن هسته ای متیل یدوبنزیل گوانیدین(MIBG)
ج) اولتراسونوگرافی
د) پیلوگرافی وریدی
از کدام آزمون به عنوان تست اسکرین تشخیصی فئوکروموسیتوما استفاده می شود؟
اندازه گیری ۲۴ ساعته متانفرین و کاتکولامین در ادرار
به بیمارانی که سابقه خانوادگی فئوکروموسیتوما دارند یا سیمپتوم های کلاسیک این بیماری را نشان می دهند ، بیماران پرخطر گفته می شود. حساس ترین آزمون تشخیصی فئوکروموسیتوما در بیماران پرخطر کدام است؟
اندازه گیری متانفرین آزاد پلاسما
بر اساس نتایج آزمایشگاهی چگونه می توان فئوکروموسیتوما را تشخیص داد و یا رد کرد؟
اگر متانفرین بالاتر از ۲۲۰ و نورمتانفرین بالاتر از ۴۰۰ بود تشخیص قطعی است(واحد pg/mL)
اگر متانفرین کمتراز ۶۱ و نورمتانفرین کمتراز ۱۱۲ بود تشخیص رد است (واحد pg/mL)
بین این مقادیر نتایج آزمایشگاهی در ۵ تا ۱۰ درصد موارد دوپهلو (equivocal) هستند و نیاز به تستهای ساپرسانت ( کلونیدین ) یا تحریکی ( گلوکاگون) دارند.
تاثیر کلونیدین بر مقادیر کاتکولامین های پلاسما در فئوکروموسیتوما چگونه است؟
همانگونه که می دانید کلونیدین در حالت عادی سبب کاهش کاتکولامین پلاسما می شود ولی کلونیدین در کاهش کاتکولامین فئوکروموسیتوما تاثیری ندارد .
اهمیت فئوکروموسیتوما برای متخصص بیهوشی در چیست؟
حدود ۲۵ تا ۵۰ درصد مرگ این بیماران در بیمارستان ، طی القاء بیهوشی یا جراحی رخ می دهد .
اهمیت آماده سازی قبل از عمل در فئوکروموسیتوما چیست؟
در صورتیکه بیمار قبل از جراحی تحت درمانهای دارویی قرار نگرفته باشد به دلیل نوسانات همودینامیک حین عمل ( هیپرتانسیون و آریتمی )، میزان مرگ و میر ناشی از جراحی حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد است . برای مقابله با این امر بیمار را قبل از جراحی تحت درمان با داروهای بلوکر آدرنرژیک قرار می دهند که بر این اساس میزان مرگ و میر به صفر تا ۶ درصد کاهش می یابد .
به ترتیب چگونه بیمار فئوکروموسیتوما را قبل از عمل از جهت دارویی برای جراحی آماده می کنیم؟
آیا درباره قانون بالا ، استثنائی وجود دارد؟
بله . یک مورد استثناء ذکر شده و آن موقعی است که فئوکروموسیتوما تنها اپی نفرین ترشح کند و در ضمن بیمار مبتلا به بیماری شریان کرونر(CAD) نیز باشد. در این مورد خاص استفاده از بلوکرهای بتا یک انتخابی (اسمولول) کاربرد بالینی دارد. ( کواگزیست ص ۴۶۵)
از کدام آلفا بلوکرها می توان در مرحله قبل از عمل استفاده کرد؟
فنوکسی بنزامین داروی ترجیحی و رایجترین داروی آلفا بلوکر است که در مرحله قبل عمل استفاده می شود. داروی دیگر پرازوسین ( و خانواده آنها همچون دوکسازوسین و تترازوسین) است.
درباره فارماکولوژی فنوکسی بنزامین توضیح دهید:
فنوکسی بنزامین از آلفا بلوکرهای غیرانتخابی و طولانی اثر است( یعنی گیرنده آلفا یک را بلوک می کند و کمی هم خاصیت بلوک گیرنده آلفا دو دارد) . عارضه اصلی آن هیپوتانسیون ارتواستاتیک است ولی عوارضی همچون گرفتگی بینی ، افت فشار خون بعد جراحی و تاکیکاردی رفلکسی نیز دارد .
کدام دارو در درمان فئوکروموسیتوما سبب سمپاتکتومی شیمیایی (chemical sympathectomy) می شود؟
در کتاب میلر( ص ۳۷۰ ) اصطلاح سمپاتکتومی شیمیایی در مورد فنوکسی بنزامین به کاربرده شده است و منظور از آن این است که این دارو سبب کنترل فشار خون ، تصحیح حجم پلاسما کاهش یافته و محافظت علیه صدمه قلبی ناشی از کاتکولامین شده و از این طریق سبب کم خطرتر شدن روند جراحی می شود .در واقع هدف از درمان با فنوکسی بنزامین ایجاد نورموتنشن ، بهبود سیمپتوم ها ، حذف تغییرات ST و T در نوار قلب و حذف دیس ریتمی ها است.
طول درمان فنوکسی بنزامین قبل از جراحی چند روز است و تا چه مدتی باید ادامه پیدا کند؟
اکثریت بیماران قبل از عمل نیاز به درمان با فنوکسی بنزامین به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز (میلر ص ۱۱۷۱) یا ۳ تا ۱۴ روز یا بیشتر ( کواگزیست ص ۴۶۵) دارند.
به دلیل طولانی اثر بودن فنوکسی بنزامین بر روی گیرنده ها ، توصیه شده که ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل از عمل این دارو قطع شود تا عروق بلافاصله بعد از برداشتن تومور قدرت پاسخگویی داشته باشند.
درباره فارماکولوژی پرازوسین توضیح دهید:
پرازوسین ( و خانواده آنها) از بلوکرهای قوی و خالص آلفا یک است . نسبت به فنوکسی بنزامین کوتاه اثرتر بوده و آسانتر تیتره می شود و تاکیکاردی آن نیز کمتر است ولی همچون فنوکسی بنزامین سبب هیپوتانسیون ارتواستاتیک می شود .عیب اصلی اینها در مرحله قبل عمل آن است که به علت درجه ناقص بلوک آلفا منجر به وقوع بیشتر هیپرتانسیون حین عمل می شود .
تفاوتهای بین فنوکسی بنزامین و پرازوسین :
کدامیک از علائم و نشانه ها می تواند نشانه کفایت بلوک آلفا باشد؟
کاهش سیمپتوم ها ( بخصوص تعریق) و ثبات فشارخون
چگونه از کاهش هماتوکریت می توان به کفایت اثر بلوکرهای آلفا در مرحله قبل از عمل پی برد؟
بیماران درگیر فئوکروموسیتوما اکثرا به علت کاهش حجم داخل عروقی و افزایش غلظت خون دچار پلی سایتمی و افزایش هماتوکریت هستند . داروهای آلفا بلوکری ( همچون فنوکسی بنزامین و پرازوسین) باعث خنثی شدن تنگی عروق ناشی از کاتکولامین ها می شوند و از این طریق سبب برگشت حجم پلاسمای داخل عروقی می شوند که این امر خود را به صورت کاهش هماتوکریت نشان می دهد.
چه زمانی داروهای بتا بلوکر به درمان اضافه می شوند؟
زمانی که اثرات جانبی آلفا بلوکری همچون تاکیکاردی ( بالای ۱۲۰ در دقیقه ) و دیس ریتمی ظاهر می شوند.
کدام معیارها نشاندهنده کفایت درمان دارویی و مهیا شدن بیماران برای جراحی است ؟
به دقت به چهار مورد زیر توجه کنید:
البته نویسنده این چاپتر از میلر (در ص ۱۱۷۱ ) با ذکر عبارت We often می گوید که : ما در ریکاوری به مدت یکساعت فشارخون بیمار را هر یک دقیقه اندازه می گیریم و نباید این فشار بيشتر از 165/90 میلی متر جیوه باشد .
اگر در برخورد با فئوکروموسیتوما شاهد افزایش شدید و حاد فشار خون بودیم از کدام داروها می توان استفاده کرد؟
نیتروپروساید( داروی انتخابی) ، فنتولامین ، نیکاردیپین ، clevidipine ، نیتروگلیسرین ، سولفات منیزیوم.
همچنین باید دانست که برای مقابله با این هیپرتانسیون ناگهانی و شدید ، دارویی مثل فنوکسی بنزامین اثری ندارد.
درباره فنتولامین چه می دانید ؟
یکی دیگر از آلفا بلوکرهای غیر انتخابی ( هم بلوک آلفا یک و هم بلوک آلفا دو) است که (در نقش یک گشادکننده عروقی مستقیم) بیشتر در مقابله با هیپرتانسیون های حاد و شدید حین عمل فئوکروموسیتوما استفاده می شود ولی مثل نیتروپروساید انتخابی نمی باشد. اثرات جنبی آن عبارتند از تاکی فیلاکسی ، افت فشار خون ، دیسترس گوارشی ، تاکیکاردی رفلکسی و آریتمی . ممنوعیت های نسبی کاربرد فنتولامین عبارتند از بیماری شریان کرونر(CAD) و بیماری اولسر پپتیک . ( میلر ص ۳۷۱)
آیا می توان در بحران هیپرتانسیون حین عمل فئوکروموسیتوما از لابتالول استفاده کرد ؟
با توجه به اینکه در مورد لابتالول بلوک بتا بیشتر از بلوک آلفا است این دارو عمدتا در تومورهایی که ترشح اپی نفرین می کنند تاثیر دارد و ممکن است برای فئوکروموسیتوماهای خاصی مناسب نباشد ( همانطور که گفته شد بیشتر فئوکروموسیتوما ها نوراپی نفرین ترشح می کنند) (کواگزیست ص ۴۶۴ و ۴۶۵)
افت فشارخون شدید ناشی از دوزاژ بالای فنوکسی بنزامین و فنتولامین را چگونه درمان می کنیم؟
نوراپی نفرین ( دقت کنید اینجا اپی نفرین کاربردی ندارد)
داروهایی که کاربرد آنها در فئوکروموسیتوما به صلاح بیمار نمی باشد کدامند؟
مورفین ، آتروپین ، آتراکوریوم ،پانکرونیوم ، سوکسنیل کولین
داروهای مجاز در فئوکروموسیتوما کدامند ؟
ایزوفلوران، سووفلوران ، سوفنتانیل ، رمی فنتانیل، فنتانیل
آیا بی حسی رژیونال در فئوکروموسیتوما مجاز است؟
بله
عوارض قلبی فئوکروموسیتوما کدامند؟
کاردیومیوپاتی دیلاته ، کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک، انسداد خروجی بطن چپ و CHF
اگرتحریک کاتکولامین موجب فیبروز نشود کاردیومیوپاتی قابل برگشت است.
آیا بیماری فئوکروموسیتوما می تواند به شکل فامیلیال منتقل شود ؟
بله . فئوکروموسیتوما در ۱۰ درصد موارد شکل فامیلیال دارد و به صورت اتوزوم غالب منتقل می شود . اکثریت به شکل دو طرفه آدرنال هستند . ارزیابی بیماریهای همراه در فرد بیمار و خانواده وی اهمیت فراوان دارد و چون این دسته از گروههای پرخطر برای فئوکروموسیتوما در نظر گرفته می شوند (آنچنان که در بالا توضیح داده شد) برای بررسی این افراد باید از متانفرین آزاد پلاسما استفاده شود.
احتمال وجود فئوکروموسیتوما با کدام بیماریها بیشتر است؟
سندرم نئوپلازی اندوکرین متعدد (MEN) چند نوع دارد که فئوکروموسیتوما تنها با شکل II آن ارتباط دارد . همین شکل MEN II دو شکل A و B دارد که در هر دو شکل آن فئوکروموسیتوما و کارسینوم مدولاری تیروئید مشترک می باشد.
MEN II A( فئوکروموسیتوما ، کارسینوم مدولاری تیروئید، هیپرپاراتیروئیدیسم)
MEN II B( فئوکروموسیتوما ، کارسینوم مدولاری تیروئید، گانگلیونروماتوزیز دستگاه گوارش ، ضخیم شدن اعصاب قرنیه ، ظاهر مارفانوئید )
بیماری فون هیپل لینداو(von Hippel-Lindau) نیز از جمله بیماریهایی است که ارتباط با فئوکروموسیتوما دارد و با انواعی از تومورهای خوش خیم و بدخیم منجمله همانژیوبلاستوما مخچه ، کارسینوم سلول کلیوی و فئوکروموسیتوما ارتباط دارد
نروفیبروماتوز نوع یک= NF1 (NF1) von Recklinghausen
بیماری اسکار جراحی در ناحیه تیروئید دارد . در هیستوری گرفتن از این بیمار توجه به چه نکاتی اهمیت دارد؟
کارسینوم مدولاری تیروئید ،تهاجمی ترین سرطان تیروئید است و در شکل فامیلیال ارتباط نزدیکی با فئوکروموسیتوما دارد. لذا بهتر است در گرفتن هیستوری اولا نوع مدولاری بودن این کارسینوم تائید شود و ثانیا بررسی شود که آیا دربیمار علائمی دال بر فئوکروموسیتوما وجود دارد یا نه .
در باره تومورهای فئوکروموسیتوما با منشاء خارج آدرنال توضیح دهید؟
آنچنان که گفته شد بیشتر فئوکروموسیتوما ها از مدولای آدرنال منشاء می گیرند ولی مواردی نیز وجود دارد که این تومورها از خارج آدرنال منشاء می گیرند (که در کتاب کواگزیست اصطلاحا به آنها پاراگانگلیوما گفته شده است) . این تومورها ممکن است در هرجایی وجود داشته باشند ولی شایعترین مکان آنها ارگان Zuckerkandl است که نزدیک دوشاخه شدن آئورت قرار دارد. اکثریت این تومورها خوش خیم هستند. باید توجه داشت که این تومورها فاقد آنزیم لازم برای تبدیل نوراپی نفرین به اپی نفرین هستند و به همین دلیل فقط نوراپی نفرین می سازند . ( کواگزیست ص ۴۶۵ جدول 23.7)
شایعترین علت مرگ بلافاصله بعد از جراحی فئوکروموسیتوما چیست؟
افت فشار خون . فشار خون سیستولیک ۷۰ تا ۷۹ میلی متر جیوه غیرشایع نیستند.
دلایل افت فشارخون بعد از عمل (بستن ورید تومور) کدامند؟
الف) کاهش فوری سطح کاتکولامین های پلاسما ( نیمه عمر نوراپی نفرین و اپی نفرین حدود یک تا دو دقیقه است)
ب) گشادی عروق ناشی از اثرات باقیمانده فنوکسی بنزامین ( این اثر در مورد فنوکسی بنزامین بیشتر از داروهای مهارگر انتخابی همچون پرازوسین است)
ج) خونریزی و اتلاف مایع حین عمل
د) افزایش عمق بیهوشی
برای جلوگیری یا درمان افت فشارخون بعد از جراحی چه کار باید کرد؟
بهترین کار آن است که قبل از بستن ورید تومور از رینگر لاکتات یا نرمال سالین برای افزایش حجم استفاده کرد . همچنین بعد از جراحی نیز می توان از مایعات استفاده کرد ولی به دلیل کاهش کاتکولامین ها پاسخ عروق محیطی ضعیفتر است و به همین دلیل باید از مقادیر زیاد مایع استفاده کرد . در هر صورت اگر اینکار جواب نداد ، گام بعدی استفاده از وازوپرسورها و اینوتروپ ها ( همچون فنیل افرین ، دوپامین یا وازوپرسین) است که البته پاسخ به وازوپرسورها نیز به دلیل اثرات باقیمانده داروهای آلفا بلوکر کمتر از حد معمول است .همچنین می توان عمق بیهوشی را کمتر کرد یا از تجویز خون بازیابی شده حین عمل(blood salvage) استفاده کرد .
قند خون در فئوکروموسیتوما در مراحل قبل و بعد از عمل چگونه تغییر می کند ؟
کلا در بیماری فئوکروموسیتوما قند خون بالا است و این موضوع تا زمان رزکسیون تومور صادق است . این افزایش قند به دلیل اپی نفرین (از طریق گلیکوژنولیز و مهار آزاد سازی انسولین) است.
در مرحله بعد از رزکسیون تومور : بلافاصله انسولین افزایش یافته و خطر افت قند( هیپوگلیسمی) وجود دارد و باید از محلولهای قندی حین عمل استفاده کرد . به خاطر همین خطر باید قند خون بیمار طی ۲۴ ساعت بعد از عمل ارزیابی شود.
آیا لازم است که بعد از عمل در همه موارد از گلوکوکورتیکوئید استفاده کرد؟
خیر. استفاده از این داروها در موردی است که آدرنالکتومی به شکل دوطرفه انجام شده و یا احتمال هیپوآدرنالیسم وجود دارد
آیا ممکن است فئوکروموسیتوما شکل بدخیم به خود بگیرد؟
بله در کمتر از ۱۵ درصد موارد این تومورها بدخیم می شوند و معمولا از طریق کانال های وریدی و لنفاتیک به سوی کبد و استخوان پیش می روند .( کواگزیست ص ۴۶۴ و میلر ۱۱۷۱)
درباره متیل پاراتیروزین ( متیروزین) چه می دانید؟
در بیوسنتز کاتکولامین ها مرحله ای وجود دارد که تیروزین تبدیل به DOPA می شود و آنزیم مسئول این مرحله تیروزین هیدروکسیلاز است. این مرحله در ساخت کاتکولامین ها اصطلاحا مرحله rate-limiting نامیده می شود. داروی متیل پاراتیروزین ( متیروزین) دارویی است که از طریق مهار این آنزیم سبب کاهش بیوسنتز کاتکولامین ها ( تا حدود ۵۰ تا ۸۰ درصد) می شود. کاربرد این دارو در موارد بدخیم فئوکروموسیتوما یا مواردی است که تومور غیرقابل جراحی است.
خارج از رفرنس های امتحانی :
در بسیاری از کتابها ، فئوکروموسیتوما را تومور ۱۰ درصد می نامند، چون در چهار مورد این تومور ۱۰ درصد داریم : ۱۰ درصد دوطرفه ، ۱۰ درصد خارج آدرنال ، ۱۰ درصد بدخیم و ۱۰ درصد فامیلیال هستند
در مورد هر فردی که MEN نوع II دارد باید احتمال خطر فئوکروموسیتوما را در نظر گرفت
اکثریت کلینیسین ها آلفا بلوکرها را تا صبح روز جراحی ادامه می دهند(باراش)
جراحی فئوکروموسیتوما در زمان بارداری: یا در سه ماهه اول حاملگی و یا در زمان سزارین انجام می شود.
اگر به دلایلی فرصت دادن آلفا بلوکر به بیمار نداریم و یا اگر بیمار کمتر از ۴۸ ساعت تحت درمان آماده سازی بوده و قصد شروع عمل را داریم باید از نیتروپروساید درخلال اینداکشن بیهوشی ، لارینگوسکوپی و تحریک جراحی استفاده کنیم(باراش)
درجراحی لاپاراسکوپیک ، در زمان پنوموپریتونئوم ممکن است آزادی کاتکولامین و تغییرات همودینامیک وسیع داشته باشیم که باید با وازودیلاتور کنترل شود
از دادن آنتاگونیست های دوپامین ( همچون متوکلوپرامید و دروپریدول) باید خودداری نمود(باراش)
گرچه در فئوکروموسیتوما اسمولول کاربرد فراوان داشته ولی مواردی از ایست قلبی بعد از کلامپ ورید در بیمارانی گزارش شده که دوزبالای اسمولول گرفته اند.
برای درمان افت فشار خون تاکید بر فنیل افرین است (نه افدرین)
فشار خون ۷۵ درصد بیماران طی ۱۰ روز بعد از جراحی به حد طبیعی برمی گردند.
در کتابهای دیگر بیهوشی پرهیز از این داروها هم توصیه شده است: دسفلوران ، هالوتان، دروپریدول ، تالامونال ، فنولدوپام، میواکوریوم ، متوکورین ، افدرین ، متوکلوپرامید ، کتامین ، مپریدین
در کتابهای دیگر بیهوشی استفاده از داروهای ذیل مجاز است: وکرونیوم ( شل کننده انتخابی) ، دیازپام ، پروپوفول ، متوهگزیتال ، اتومیدیت
در ضمن این نکته را هم بد نیست بدانید که فئوکروموسیتوما را در امریکایی PHEOCHROMOCYTOMA و در انگلیسی PHAEOCHROMOCYTOMA می نویسند.
توجه داشته باشید این آزمون صرفا برای کمک به یادگیری یک “مفهوم بیهوشی” ارائه شده و هیچگونه امتیاز یا اطلاعاتی در این سایت ذخیره نمی شود.
در حال حاضر آزمون به پایان رسیده است. شما نیز میتوانید دوباره شروع کنید.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
شما برای به پایان رساندن آزمون، روی گزینه شروع آزمون باید کلیک کنید:
0 از 116 به سوالات به درستی جواب داد
وقت شما:
زمان سپری شده است
امتیاز شما 0 از 0 است , (0)
ممنون از وقتی که گذاشتید.برای مطالعه بیشتر در زمینه فئوکروموسیتوما رجوع کنید به :
بیهوشی میلر ۲۰۱۵ : صفحات ۱۱۱۷ و ۱۱۱۸/ ۱۱۷۱ و ۱۱۷۲/ ۱۱۷۶ و ۱۱۷۷/ ۳۷۴ و ۳۷۵/ ۱۱۵۶/ ۲۹۰۵/۲۸۶۴/۲۶۵۹/ ۱۱۳۵/ ۱۰۹۳ / ۳۵۸/
بیهوشی و بیماریهای همراه ۲۰۱۸: صفحات ۴۶۴ الی ۴۶۵/ ۴۷۴/
کلینیکال آنستزیا باراش ۲۰۱۷: صفحه ۱۳۴۰ الی ۱۳۴۲/ ۱۱۴۵ الی ۱۱۴۶/
همچنین برای پیام گذاشتن در مورد این درس آزمون اینجا را کلیک کنید و یا با تلگرام https://t.me/anespain تماس بگیرید.
بیمار ۴۳ ساله ای با سابقه سردرد ، تعریق شدید و هیپرتانسیون جهت خارج کردن توده آدرنال کاندیدای لاپاراتومی است. در مورد اداره بیهوشی این بیمار کدام گزینه صحیح است؟( اصفهان ۱۳۹۴)
بیمار آقای ۴۰ ساله با سابقه سردرد ، تعریق ، طپش قلب به صورت گاهگاهی مراجعه کرده است. در آزمایشات نورمتانفرین 500pg/ml و متانفرین 280pg/ml است. برای مدیریت فشارخون بیمار در حین جراحی کدام دارو انتخابی تر است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه سوم آمایشی)
بیماری با تشخیص فئوکروموسیتوما کاندید جراحی است. وجود چه معیارهائی آماده بودن بیمار را برای بیهوشی و جراحی نشان می دهد؟(۱۳۹۳ارتقاء استانی)
آقای ۵۵ ساله ای کاندیدای جراحی آدرنالکتومی به علت ابتلاء به فئوکروموسیتوما در بیمارستان بستری می باشد. در بررسی روز قبل از عمل ، فشار خون در حالت خوابیده 160/85 میلی متر جیوه و در حالت ایستاده 90/40میلی متر جیوه می باشد. در ECG روز گذاشته به صورت موقت ST elevation داشته که در تکرار مجدد نوار قلبی ، این تغییر دیده نمی شود . بیمار طی ۵ دقیقه دو مورد PVC دارد . کدامیک از موارد فوق نیازمند درمان بیشتر جهت ایده آل سازی شرایط بیمار پیش از عمل می باشد؟( شهید بهشتی ۱۳۹۴)
در یک بیمار فئوکروموسیتوم با ترشح غالب اپی نفرین که فشار خون 260/120 میلی متر جیوه شده است . بهترین دارو برای درمان چیست؟( گیلان ۱۳۹۴)
جهت اداره بیهوشی آقای ۴۰ ساله ای که با علائم سردرد ، تعریق و افزایش فشار خون شدید کاندید عمل جراحی لاپاراتومی جهت خارج کردن توده شکمی می باشد. کدامیک از موارد زیر صحیح است؟( علوم پزشکی ایران ۱۳۹۳/با کمی تغییر)
بیمار مبتلا به فئوکروموسیتوما در حین عمل جراحی بعد از برداشتن تومور دچار سقوط فشارخون شده است. اولین اقدام درمانی کدام است؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۱)
مرد ۴۵ ساله ای کاندید عمل جراحی فئوکروموسیتوما می باشد. جهت کنترل فشارخون بالا در این بیمار کدامیک از موارد زیر صحیح می باشد؟( اصفهان ۱۳۹۱)
مردی ۵۵ ساله جهت عمل فئوکروموسیتوما بستری شده است . بیمار تحت درمان با فنوکسی بنزامین می باشد. پس از اینداکشن بیهوشی فشار خون بیمار به شدت افت می کند . برای درمان این بیمار کدام داروی زیر مناسب است؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۳)
بیماری ۲۵ ساله کاندید جراحی فئوکروموسیتوما می باشد. در پرونده بیمار اقدامات درمانی زیر به چشم می خورد: مدت ده روز فنوکسی بنزامین شروع شده است که به دلیل بروز آریتمی ، پروپرانولول نیز اضافه گردیده است. در ECG تغییرات ST گاها دیده می شود که دائمی نیست. فشار خون بیمار در طی روزهای اخیر از 160/90 تا 185/95 میلی متر جیوه متغیر بوده است. عمل بیمار به کدام دلیل کنسل است؟(ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/ منطقه هشتم آمایشی)
بیماری در خلال عمل جراحی کارسینوم مدولاری تیروئید دچار افزایش شدید فشار خون شده است . احتمال وجود کدام بیماری همراه در این مریض وجود دارد؟( کتاب آزمون استاد محمد حسن خانزاده/ ۱۳۸۰)
بیماری با سابقه بیماری کرونر قلبی کاندید عمل جراحی برای فئوکروموسیتوم از نوع ترشح کننده اپی نفرین است. جهت آماده سازی برای عمل ، اولین دارویی که انتخاب می کنید کدام است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/ منطقه ششم آمایشی)
کدامیک از تستهای زیر در تشخیص محل تومور فئوکروموسیتوما از نظر حساس بودن و اختصاصی بودن برتری دارد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۷۷)
خانم ۲۵ ساله ای با سابقه سردردهای حمله ای ، تعریق و فشار خون 200/140 میلی متر جیوه کاندید عمل جراحی درمانی است. در معاینه قبل از عمل بیمار بایستی کدامیک از شرایط ذیل را داشته باشد؟( شیراز ۱۳۹۲)
آقای ۴۲ ساله با علائم سردرد ، تعریق ، هیپرتانسیون و تاکیکاردی حمله ای ، کاندیدای جراحی برداشتن غدد آدرنال است. در ECG تغییرات واضح ST-T در لیدهای پره کوردیال دیده می شود. زمان مناسب برای انجام جراحی وی کدام است؟( تبریز ۱۳۹۲)
در درمان فئوکروموسیتومای بدخیم یا غیرقابل درمان استفاده از کدام دارو سودمند است؟( درون بخشی دانشگاه شیراز)
مرد ۴۰ ساله ای با شرح حال سردرد ، کاهش وزن و تعریق به پزشک مراجعه می کند. فشار خون بیمار 190/120 میلی متر جیوه می باشد. در بررسی پاراکلینیک از بیمار توده ای در محل دو شاخه شدن آئورت وجود دارد. درمان طبی جهت کنترل بیماری آغاز می شود. کدامیک از شرایط زیر نشانگر وضعیت مطلوب قبل از اقدام جراحی است؟( بورد بیهوشی ۱۳۸۵)
بیماری از ۴ ماه پیش دچار حملات سردرد ، افزایش فشار خون و تعریق شده است. بیمار در این مدت کاهش وزن واضح داشته است. در آزمایشات به عمل آمده وانیلیل مندلیک اسید(VMA) ادراری مثبت است. در CTاسکن انجام شده از شکم توده ای در آدرنال مشهود است. به نظر شما حداقل زمانی که لازم است بیمار قبل از عمل از داروی فنوکسی بنزامین استفاده کند چند روز است؟( ارتقاء بیهوشی / یزد)
بیماری با شکایت سردرد ، تعریق و طپش قلب به درمانگاه مراجعه کرده است. در معاینه به عمل آمده هیپرتانسیون دارد. در این بیمار همه جملات زیر صحیح است بجز: ( اصفهان ۱۳۹۱)
بیمار مبتلا به فئوکروموسیتوم تحت عمل آدرنالکتومی با لاپاراتومی قرار می گیرد. حین دستکاری آدرنال فشارخون بیمار به 220/110 میلی متر جیوه می رسد. داروی انتخابی در این حالت کدام است؟( شهید بهشتی ۱۳۹۱)
بیمار ۴۶ ساله ای با تشخیص فئوکروموسیتوما جهت آدرنالکتومی به اتاق عمل اعزام گردیده است. در صورت وجود کدام مورد زیر بهتر است عمل جراحی وی به تعویق افتد؟( اصفهان ۱۳۹۲)
در بیماری که برای انجام عمل جراحی آدرنالکتومی ناشی از فئوکروموسیتوما آماده شده است مصرف کدام دارو به عنوان پره مدیکاسیون مجاز نیست؟( دانشگاه بقیه اله)
کدامیک از موارد زیر از شروط اصلی توصیه شده قبل از عمل و بیهوشی فئوکروموسیتوم نیست؟( بورد بیهوشی ۱۳۷۵)
بیمار کاندید جراحی تومور فئوکروموسیتوما است. کدام گزینه برای ارزیابی آمادگی بیمار برای عمل جراحی صحیح نیست؟( کرمانشاه ۱۳۹۳)
بیماری با تشخیص فئوکروموسیتوما برای کنترل فشار خون فنوکسی بنزامین دریافت کرده به دنبال مصرف بیش از حد دارو دچار افت شدید فشار خون شده است. کدام اقدام درمانی صحیح تر است؟( دانشگاه تهران ۱۳۹۳)
بیماری با تریاد سردرد پاروکسیسمال ، تعریق و فشارخون بالا جهت عمل جراحی بستری می شود. جهت stable کردن بیمار ، داروی فنوکسی بنزامین به مدت ۱۴ روز تجویز می شود. حضور کدامیک از کرایتریاهای زیر نشانه آمادگی بیمار جهت عمل جراحی می باشد؟( قزوین ۱۳۹۲)
بیمار خانمی ۴۵ ساله با علائم سردرد شدید و فلاشینگ به اورژانس مراجعه کرده است. در معاینه فشارخون بیمار 200/120 میلی متر جیوه و ضربان قلب ۱۱۰ در دقیقه می باشد. برای وی پزشک اورژانس فنتولامین ۱۰ میلی گرم وریدی تجویز کرده است . به دنبال تجویز فنتولامین بیمار دچار افت شدید فشار خون به 50/20 میلی متر جیوه شده است. برای درمان وی تجویز کدام ارجح است؟(قزوین ۱۳۹۲)
بیماری مبتلا به فئوکروموسیتوما می باشد. حین بیهوشی عمومی فشار سیستولیک وی به بالای ۲۰۰ میلی متر جیوه می رسد. کدامیک از داروهای زیر جهت کاهش فشار خون بیمار انتخابی می باشد؟( یزد ۱۳۹۲)
در بیمار مبتلا به فئوکروموسیتوما ، وجود کدامیک از شرایط زیر معیار مناسبی برای انجام عمل جراحی است؟( زاهدان ۱۳۹۲)
آقای ۲۸ ساله با تشخیص فئوکروموسیتوما جهت آدرنالکتومی بیهوش شده است . علیرغم دریافت داروهای آلفا بلوکر قبل از عمل ، فشار خون سیستولیک حین عمل 200/125 میلی متر جیوه می باشد. داروی انتخابی جهت کنترل فشار خون کدام است؟( شهیدبهشتی ۱۳۸۹)
کدامیک از موارد زیر برای تشخیص فئوکروموسیتوما از حساسیت(sensitivity) بیشتری برخوردار است؟( کرمان ۱۳۸۹)
وجود کدامیک از علائم زیر دال بر آماده بودن بیمار فئوکروموسیتوما جهت انجام عمل جراحی نمی باشد؟( شهید بهشتی ۱۳۹۰)
در اداره بیهوشی بیمار مبتلا به فئوکروموسیتوم کدام اقدام از اهمیت بیشتری برخوردار است؟( بورد بیهوشی ۱۳۷۹)
جهت درمان فشار خون خانم ۶۰ ساله ای مبتلا به فئوکروموسیتوما ، یک هفته پیش از عمل ، فنوکسی بنزامین تجویز می شود که طی چند ساعت پس از تجویز دارو بیمار دچار حالت گیجی به همراه ضربان قلب نامنظم و تند با ضربان قلب ۱۳۰ تا ۱۴۰ در دقیقه و افت شدید فشارخون می شود. اقدام درمانی مناسب برای این بیمار کدام است؟(درون بخشی شهید بهشتی ۱۳۹۰)
آقای ۳۰ ساله با تشخیص فئوکروموسیتوما کاندید عمل جراحی آدرنالکتومی می باشد. در صورتیکه اقدامات قبل از عمل به درستی صورت گرفته باشد کدام اقدام زیر در حین عمل جراحی غیرمنطقی به نظر می رسد؟ ( درون بخشی شهید بهشتی ۱۳۹۰)
بیمار جوانی کاندید جراحی توده شکمی است. بیمار به غیر از سردرد ، سابقه خاصی را ذکر نمی کند . بعد از القاء و بیهوشی با فنتانیل ، آتراکوریوم و پروپوفول بیمار دچار هیپرتانسیون (BP=250/124)، تاکیکاردی ، آریتمی ، تعریق و تب می شود. BIS عدد ۴۰ را نشان می دهد . برای کنترل علائم بالینی در ابتدا چه دارویی تجویز می کنید؟( مشهد ۱۳۹۳)
بیمار جوان ۱۸ ساله ای که با تشخیص فئوکروموسیتوما کاندید عمل جراحی آدرنالکتومی شده است. فئوکروموسیتومای بیمار از نوع ترشح کننده نوراپی نفرین است و بیمار در دوره قبل از عمل تحت درمان آلفا بلوکر قرار گرفته است. در حین عمل بیماردچار اپیزودهای هیپرتانسیون می شود و فشار خون بیمار در حد 210/90 میلی متر جیوه می رسد. داروی انتخابی در این شرایط برای کنترل فشارخون بیمار چیست؟( شهید بهشتی ۱۳۹۲)
آقای ۳۵ ساله مبتلا به فئوکروموسیتوما می باشد. از دو هفته قبل فنوکسی بنزامین با دوز ۳۰ میلی گرم روزانه دریافت کرده است و بیمار کاندید عمل جراحی است. در ویزیت شب قبل از عمل در صورت وجود کدام مورد عمل جراحی را کنسل می کنید؟( درون بخشی شهید بهشتی دی ماه ۱۳۸۹)
كداميك از پاسخ هاي زير در مورد آماده سازي بيمار مبتلا به فئوكروموسيتوم براي عمل جراحي صحيح است؟ ( درون بخشی دانشگاه تهران)
بيماري مبتلا به فنو كروموسيتوما كانديد عمل جراحي برداشتن تومور مي باشد براي كنترل فشار خون قبل از عمل جراحي كداميك از داروهاي زير ارجح است ؟( درون بخشی دانشگاه تهران)
برای اداره بیهوشی اورژانس بیماری که سابقه پرفشار خون ، تعریق ، سردرد و کاهش وزن داشته کدام داروی زیر نامناسب است؟( کرمان ۱۳۸۸)
در بیمار مبتلا به فئوکروموسیتوما در خلال جراحی و دستکاری تومور ناگهان شاهد افزایش شدید فشار خون می گردیم . مناسب ترین دارو برای کاهش فشار خون کدام است؟( درون بخشی دانشگاه بقیه اله)
بیماری مبتلا به فئوکروموسیتوما جهت آماده شدن برای عمل تحت درمان دارویی است. کنترل کدام علائم زیر اهمیت زیادی در کافی بودن درمان دارویی دارد؟( بورد بیهوشی ۱۳۸۳)
مرد ۳۵ ساله ای که اخیرا برای وی تشخیص فئوکروموسیتوما داده شده ، از هفته قبل از جراحی دارویی دریافت کرده که از طریق کاهش بیوسنتز کاتکولامین عمل می کند. این دارو کدام است؟
زن ۴۷ ساله ای به دلیل فئوکروموسیتوما کاندید آدرنالکتومی سمت چپ است . در مرحله قبل از عمل ، به ترتیب از کدام داروها برای کنترل هیپرتانسیون بیمار می توان استفاده کرد؟
آقای ۴۲ ساله ای با تشخیص فئوکروموسیتوما در بخش بستری شده و کاندید جراحی است و تحت درمان با فنوکسی بنزامین می باشد. در خصوص ادامه درمان با فنوکسی بنزامین کدامیک از موارد زیر صحیح است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه هشت آمایشی)
بیماری با تشخیص فئوکروموسیتوما تحت درمان دارویی است که نام آن را نمی داند . پس از عمل جراحی خارج سازی تومورآدرنال دچار افت فشار خون می شود. احتمال مصرف کدامیک از داروهای زیر بیشتر است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/ منطقه پنج آمایشی)
آقای ۴۵ ساله به علت فشارخون بالا و توده آدرنال دوطرفه جهت عمل جراحی کاندید شده است. بیمار از دو هفته پیش فنوکسی بنزامین مصرف می کرده است. در اداره بیهوشی این بیمار کدامیک از اقدامات زیر غلط می باشد؟( دانشگاه شیراز ۱۳۹۴)
در بیمار مبتلا به فئوکروموسیتوما که تحت درمان دارویی قبل از عمل برای آماده سازی جهت عمل جراحی می باشد کنترل کدامیک از علائم و نشانه های بالینی بیمار ، بیشتر حاکی از کفایت درمان است؟( درون بخشی دانشگاه تهران ۱۳۹۰)
خانم ۵۰ ساله به دنبال تجویز دوز بالای فنوکسی بنزامین دچار هیپوتانسیون شدید شده است. کدام دارو را برای درمان عارضه فوق مناسب تر می دانید؟( مشهد ۱۳۹۰)
کدامیک از موارد زیر در مورد آماده سازی بیمار فئوکروموسیتوما جهت عمل جراحی نادرست است؟( کتاب آزمون استاد محمد حسن خانزاده/ ۱۳۸۰ / با اندکی تغییر)
کدامیک از داروهای زیر برای آماده سازی قبل عمل بیماران با فئوکروموسیتومای منشاء گرفته از مدولای آدرنال به کار نمی رود؟
زن ۳۲ ساله ای با نئوپلازی اندوکرین متعدد نوع IIa به منظور تیروئیدکتومی تحت عمل قرار دارد . بلافاصله بعد القای بیهوشی ، بیمار دچار هیپرتانسیون 210/130 میلی متر جیوه می شود. احتمال کدام مورد بیشتر است؟
زن ۴۲ ساله ای بدنبال برداشتن فئوکروموسیتومای آدرنال چپ ، سریعا دچار افت فشارخون (80/40 میلی متر جیوه) گردیده است . اولین گام در درمان افت فشار این بیمار کدام است ؟
زن ۳۹ ساله با یک هیستوری از سردرد ، هیپرتانسیون ، طپش قلب و نفرولیتیازیس جهت برداشتن آدنومای پاراتیروئید تحت پاراتیروئیدکتومی قرار گرفته است . طی القای بیهوشی بیمار دچار هیپرتانسیون شدید و تاکیکاردی می گردد. محتمل ترین تشخیص بر اساس علائم مذکور کدام گزینه است؟
بیماری با حملات گذرای هیپرتانسیون ، سردرد ، تعریق ، تاکیکاردی همراه با کاهش وزن و اختلالات سایکولوژیک به پزشک مراجعه و پس از بررسی و تشخیص ، کاندید جراحی می شود. از همان موقع درمان دارویی لازم شروع شده و پس از ۳ هفته که بیمار معیارهای لازم جهت عمل را داشته به اتاق عمل منتقل می گردد. در حین عمل فشارخون ناگهان به 230/110 میلی متر جیوه می رسد. بهترین اقدام درمانی کدام است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/ منطقه هفت آمایشی)
بیمار آقای ۴۰ ساله با علائم تعریق ، طپش قلب ، سردردهای حمله ای و حملات افزایش فشار خون کاندید لاپاراتومی جهت توده شکم به کلینیک بیهوشی مراجعه کرده است . جهت آماده سازی بیمار در مرحله قبل از عمل و پیشگیری از عوارض حین عمل ، کدامیک از داروهای زیر را نبایستی به تنهایی تجویز کرد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵ / منطقه دوم آمایشی)
خانم ۴۸ ساله به علت فئوکروموسیتوما تحت عمل جراحی می باشد. در بررسی های ابتدائی مشخص شده که تومور بیمار فقط اپی نفرین ترشح می کند . برای درمان هیپرتانسیون حین جراحی کدامیک از داروهای کاهنده فشار خون ارجح است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه اول آمایشی)
برای همه بیمارانی که به علت فئوکروموسیتوما ، تحت عمل جراحی قرار می گیرند کدامیک از موارد زیر جزء اقدامات لازم پس از عمل نمی باشد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه چهارم آمایشی)
بیمار آقای ۱۷ ساله کاندید جراحی رزکسیون فئوکروموسیتوما است. حین عمل به علت هیپرتانسیون تحت درمان با نیتروپروساید سدیم قرار می گیرد. بلافصله بعد از عمل دچار هیپوتانسیون( در حد 70/40 میلی متر جیوه ) می شود. اولین اقدام درمانی کدام است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه ششم آمایشی)
بیمار زن ۵۲ ساله ای با علائم فئوکروموسیتوما است که در ضمن دچار کارسینومای تیروئید نیز می باشد. کارسینوم تیروئید عمدتا از چه نوعی است؟
در درمان فئوکروموسیتوما از دارویی بنام آلفا متیل تیروزین ( متیروزین) استفاده می شود که از طریق مهار بیوسنتز کاتکولامین سبب کاهش تولید کاتکولامین می شود. این عمل با مهار آنزیمی در این مسیر صورت می گیرد که اصطلاحا مرحله Rate-Limiting در بیوسنتز کاتکولامین محسوب می شود. نام این آنزیم چیست؟
پسر ۱۸ ساله ای به دلیل فئوکرموسیتومای دوطرفه متحمل آدرنالکتومی دوطرفه شده است. ۴۸ ساعت بعد جراحی ، بیمار به شدت خسته و لتارژیک است. فشار خون 80/60 میلی متر جیوه و ضربان قلب ۹۰ در دقیقه است . در معاینه بالینی شواهدی از هیپوولمی و دهیدراسیون به چشم نمی خورد. محتمل ترین تشخیص کدام است؟
کدامیک در درمان افت فشار خون حین بیهوشی ( بويژه بعد از بستن وریدهای تومور و کاهش ناگهانی کاتکولامین های پلاسما) جایگاهی ندارد؟( درون بخشی همدان / با اندکی تغییر )
خانم میانسالی با علائم حملات سردرد ، تعریق ، هیپرتانسیون کاندید عمل جراحی توده سمت راست شکم می باشد. کدامیک از اقدامات درمانی زیر به شکل روتین برای کاهش عوارض حین و بعد از برداشتن تومور توصیه نمی شود؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/ منطقه دوم آمایشی/ با اندکی تغییر)
آقای ۴۵ ساله با علائم سردرد ، هیپرتانسیون شدید، تعریق و طپش قلب کاندید جراحی رزکسیون درمانی توده شکمی تحت بیهوشی عمومی است. کدام اقدام برای کنترل افت شدید فشارخون حین عمل مناسب تر است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵ / منطقه ۱۰ آمایشی/ با اندکی تغییر)
بیماری با تشخیص فئوکروموسیتوما به اتاق عمل آورده شده است. در درمان هیپرتانسیون بیمار کدامیک از موارد در قبل از عمل کاربرد ندارد؟( شهرکرد ۹۳)
بيمار مرد 35 ساله مبتلا به فئوكروموسيتوما جهت آماده سازي براي عمل جراحي تحت درمان دارويي است كنترل كدام علائم زير نشانه كفايت درمان دارويي است ؟( درون بخشی دانشگاه تهران)
به دنبال آماده نمودن بیمار مبتلا به فئوکروموسیتوما جهت عمل جراحی ، کنترل کدامیک از علائم زیر اهمیت زیادی در کافی بودن داروئی را دارد؟