0 از 167 سوالات تکمیل شده است.
پرسش و پاسخ:
متن زیر مروری چند خطی بر آزمونی است در باره مرگ مغزی که در پایین همین صفحه شروع خواهد شد . بنابر این اگر بر عکس رزیدنت ها حوصله تست زدن !! ندارید به همین مقدار اکتفاء کنید.ضمنا اگر اشتباهی در این درس دیدید ، محبت کنید و تذکر دهید.
———————————-
در کتب پزشکی بحث «مرگ مغزی» از دید مکاتب و ملیت های مختلفی مطرح و ارزیابی شده است . در این میان بیشترین مباحث از سوی امریکا ، انگلستان و ژاپن عنوان گردیده است. مثلا از دید مکاتب انگلیسی به جای brain death ، از مرگ ساقه مغز(brainstem death) نام برده می شود . آنچه عمدتا در ایران مورد استناد واقع می شود و در رفرنس های ما وجود دارد همان دیدگاه امریکایی است .
ازلحاظ آناتومیک چه قسمتهایی از CNS در مرگ مغزی درگیرند؟
آنچنان که می دانید CNS از دو قسمت مغز و نخاع تشکیل شده است. در مرگ مغزی کل مغز (منجمله ساقه مغز) درگیر است . ساقه مغز(barinstem) شامل مدولا ، پونز و midbrain است ( میلر ص ۶۸۷)
کدام قسمت CNS بیشترین مقاومت را در مقابل مرگ مغزی دارد؟
به دلیل اینکه نخاع ( زیر C2) خارج از جمجمه قرار می گیرد ، طبعا کمتر همچون مغز دچار ادم و مشکلات ناشی از آن می شود و معمولا مقاومترین قسمت CNS در مقابل مرگ مغزی محسوب می شود ( میلر ص ۲۳۱۳)
ترکیب تیم تائیدکننده مرگ مغزی چگونه است؟
روش انتخابی تشخیص مرگ مغزی بر اساس تشخیص بالینی(clinical diagnosis) است که توسط تیمی تائید می شود که مشخصات زیر را داشته باشد:
دو یا سه پزشک باشند / هیچکدام عضو تیم پیوند نباشند / حداقل یکی از آنها متخصص بیهوشی ، جراح اعصاب یا نورولوژیست باشد ( میلر ص ۲۳۱۸)
قبل از شروع کارهای تشخیصی برای مرگ مغزی ، باید چه مواردی رد شود؟
اولا علت کوما شناخته شده باشد و ثانیا موارد زیر رد شوند :
سه مشخصه اصلی مرگ مغزی کدامند؟ ( میلر ص ۲۲۹۴)
الف) کومای غیرقابل برگشت
ب) فقدان رفلکس های ساقه مغز
ج) آپنه (عدم تحریک تنفس با CO2 بالا) = تست آپنه مثبت
در مرگ مغزی هیچکدام از رفلکس های ساقه مغز نباید وجود داشته باشند. رفلکس های ساقه مغز کدامند ؟
به این نکته دقت کنید که با اینکه نرونهای شتاب دهنده قلبی و وازوموتور در ساقه مغز قرار دارند ولی تغییرات فشار خون شریانی هیچگاه به مثابه معیاری برای عملکرد ساقه مغز درنظرگرفته نمی شوند. ( میلر ص ۲۳۱۵)
به این نکته دقت کنید که برای تائید مرگ مغزی نیاز به از بین رفتن کل رفلکس های ساقه مغز است ( میلر ص ۲۳۰۹ و کواگزیست ص ۲۷۹)
دو رفلکس ساقه مغز اکولوسفالیک و اکولووستیبولار مربوط به فانکشن پونز تحتانی هستند که مثل همه رفلکس های ساقه مغز نباید در مرگ مغزی وجود داشته باشند . در زیر توضیح مختصری درباره این دو رفلکس داده می شود:( کواگزیست ص ۲۷۹ و فینک ص ۲۴۰ و میلر ص ۲۳۱۱)
رفلکس اکولووستیبولار :
همان رفلکس ((کالریک سرد)) است . پس از پاک کردن مجرای گوش ، سربیمار را ۳۰ درجه بالا آورده و مقداری آب سرد در هر دو مجرای گوش (در زمانهای جداگانه ) ریخته می شود . اگر ساقه مغز سالم باشد با تجویز آب سرد ، مردمک ها به طرف همان سمت تجویزآب سرد حرکت می کند . چون نیازی به چرخش سر در این رفلکس نیست ، کاربرد آن در مشکلات فقرات گردنی منعی ندارد.در مرگ مغزی نباید تا یک دقیقه بعد تجویز آب سرد این رفلکس مشاهده شود . ( تصویر زیر از رفرنس های امتحانی نیست)
رفلکس اکولوسفالیک :
همان مانور چشم عروسکی (doll’s eye) است. یعنی همانند چشم یک عروسک اگر سر را به هر طرف بچرخانیم مردمک به طرف مقابل آن سمت حرکت می کند ( یعنی حرکات افقی چشم بر خلاف جهت حرکت سر است) که نشان دهنده سالم بودن مرکز ساقه مغز( نه کورتکس مغز) است . این رفلکس را نباید در بیمار با مشکلات ستون فقرات گردنی انجام داد چون نیاز به چرخش سر دارد . ( تصویر زیر از رفرنس های امتحانی نیست)
چه نکاتی در مورد رفلکس سرفه ( تراشه) منحصر بفرد است؟
این رفلکس را می توان با ساکشن تراشه ( تحریک مکانیکال کارینا) تحریک کرد . وجود این رفلکس برای تعیین باقیمانده عملکرد نرونهای تنفسی مدولاری ( مرکز تنفسی ساقه مغز) کمک کننده است و وجود آن نشانه زنده بودن (alive) ارگانیسم است ( میلر ص ۲۳۱۴ و ۲۳۱۶ و ۲۳۱۷)
مردمک ها در مرگ مغزی چگونه هستند؟
عدم واکنش به نور در هر دو چشم وجود دارد و مردمک ها فیکس در میدسایز یا فول دیلاته هستند( اندازه ۴ تا ۹ میلی متر ولی در اکثریت موارد ۴ تا ۶ میلی متر) . مسیرسمپاتیک سرویکال در این میان سالم است ( میلر ص ۲۳۱۷ و ۲۳۱۱)
در مورد انجام « تست آپنه » برای تشخیص مرگ مغزی ، سه مشخصه منحصربه فرد این تست کدامند؟
انجام تست آپنه بر چه اصلی استوار است؟
تست آپنه بر این اصل استوار است که قطع ونتیلاتور سبب تجمع PaCO2 در بیمار می گردد. این تجمع CO2 مهمترین محرک تنفس بیمار می تواند باشد و در صورتی که تنفسی حاصل نشود می توان نتیجه گرفت که بیمار دچار مرگ مغزی شده است .
پیش نیاز های تست آپنه کدامند؟
الف) فشارخون طبیعی ( فشار خون سیستولیک مساوی یا بالاتر از ۱۰۰ میلی متر جیوه)
ب) PaCO2 طبیعی
ج) PH طبیعی ( کواگزیست ص ۲۷۹)
د) نورموترمی = دمای مرکزی بالاتر از ۳۶ درجه سانتیگراد
ه) حجم طبیعی (euvolemia)/ همودینامیک stable
و) عدم وجود شواهدی از احتباس CO2
تست آپنه را چگونه انجام می دهند؟ ( میلر ص ۲۳۱۷ و کواگزیست ص ۲۷۹)
الف) پره اکسیژنه با FIO2=100% به مدت بیشتر از ۱۰ دقیقه (یا حداقل ۱۰ دقیقه ) توام با PEEP کم (۵ سانتی متر آب) برای رسیدن به PaO2 بالای ۲۰۰ میلی مترجیوه
ب) برقراری اکسیژن از طریق کاتتر ساکشن تا حد کارینا به میزان ۶ لیتر در دقیقه / یا از طریق T-piece ( متصل به لوله تراشه) با CPAP=10 cmH2O
ج) قطع ونتیلاتور(برای ۱۰ دقیقه)
د) عدم مشاهده تنفس خودبخودی
ه) انجام ABG هشت تا ده دقیقه (یا ۵ تا ۱۰ دقیقه) بعد توقف ونتیلاتور
و) وصل مجدد بیمار به ونتیلاتور
اگر گفته شود که تست آپنه مثبت است ، این جمله به چه معنی است؟
آپنه تست «مثبت» یعنی اینکه دیگر ساقه مغز کنترلی بر ونتیلاسیون بیمار ندارد و این به معنی تائید مرگ مغزی می باشد . اثبات این موضوع در شرایطی است که اولا طی این ۸ تا ۱۰ دقیقه، هیچ تلاش تنفسی مشاهده نشود و ثانیا PaCO2 بیمار در ABG:
دقت کنید که در صفحات مختلف رفرنس ها از هر دو عبارت « بیشتر از» و «مساوی یا بیشتر از» در مورد این اعداد استفاده شده است ( میلر صفحات ۲۳۱۹ ، ۲۳۱۷، ۲۳۱۰ و کواگزیست ص ۲۷۹)
در چه صورت تست آپنه را متوقف می کنیم؟
اگر نتایج تست آپنه نامشخص باشد ولی بیمار از جهت همودینامیک باثبات و اکسیژناسیون بیمار نیز کافی باشد چه اقدامی می کنیم؟
تست را می توان برای دوره طولانی تری ( ۱۰ تا ۱۵ دقیقه) ادامه داد / میلر ص ۲۲۹۴
عوارض انجام تست آپنه کدامند؟ (میلر ص ۲۳۱۷)
به خاطر همین عوارض است که این تست «آخرین» تست انجام شده برای مرگ مغزی است.
مطالعات تکمیلی (ancillary) کدامند؟
مواردی از قبیل نوار مغزی(EEG) ، آنژیوگرافی مغزی ، داپلرترانس کرانیال و آنژیوگرافی رادیونوکلئوید(HMPAO) و پاسخ های برانگیخته ، در دسته مطالعات و ابزارهای تکمیلی جهت بررسی مرگ مغزی قرار می گیرند . استفاده ازاین ابزارها اجباری نیست و عمدتا در مواردیکه تصویر بالینی مغشوش است یا انجام تست آپنه مقدور نیست انجام می شود.
در میان تستهای تکمیلی (ancillary) کدامیک استاندارد طلائی برای تشخیص مرگ مغزی محسوب می شوند؟
آنژیوگرافی ۴ رگ مغز ( کاتتر کونتراست) قطعی ترین روش تشخیصی مرگ مغزی محسوب می شود که عمدتا بر اساس آناتومی ( و نه فیزیولوژی) بیمار استوار است و به ارزیابی فقدان گردش خون مغزی می پردازد . بزرگترین مزیت این روش آن است که در موارد هیپوترمی یا مسمومیت دارویی می توان از آن برای تعیین مرگ مغزی استفاده کرد . در میلر (ص ۲۳۲۳) قید شده که آنژیوگرافی digital subtraction نیز همانند همین روش کارآیی دارد. فقدان گردش خون مغزی پاتوگونومونیک مرگ مغزی است
نقش داپلرترانس کرانیال (TCD) در تائید مرگ مغزی چگونه است؟
این ابزار نوعی اولتراسونوگرافی است که از طریق قرار دادن پروب بر روی استخوان تمپورال انجام می شود. در این تکنیک الگوی to-and-fro مشخصه مرگ مغزی است و ناشی از افزایش ICP است . ( میلر ص ۱۵۱۱) این تکنیک نمی تواند به عنوان تنها تست تائیدکننده پرفیوژن مغز در مرگ مغزی محسوب شود.
برای تائید مرگ مغزی ، مشخصات EEG چگونه باید باشد؟ ( میلر صفحات ۲۳۲۰ و ۲۳۲۱)
آیا وجود EEG ایزوالکتریک دقیقا به معنی مرگ مغزی است؟
خیر . درست است که EEG به عنوان یک تست تائیدی قابل اعتمادی در مرگ مغزی است ولی این تست دارای نتایج مثبت و منفی کاذب است و نمی توان همیشه وجود یا عدم وجود EEG ایزوالکتریک را دلیلی مطلق برای رد یا تائید مرگ مغزی در نظر گرفت :
— مثبت کاذب یعنی EEG ایزوالکتریک باشد و مرگ مغزی در کار نباشد : مثل مسمومیت با باربیتورات ها
— منفی کاذب یعنی EEG ایزوالکتریک نباشد و مرگ مغزی واقعیت داشته باشد : مثل فعالیت الکتریکی باقیمانده بعد از مرگ ساقه مغز
در کدامیک از تست های تکمیلی مرگ مغزی پدیده یا نمای جمجمه میان تهی( hollow-skull ) دیده می شود؟
در آنژیوگرافی رادیونوکلوئید دینامیک (HMPAO) این نمای جمجمه میان تهی دیده می شود که ناشی از برداشته نشدن ایزوتوپ توسط پارانشیم مغز است.
آیا مرگ مغزی تاثیری بر سیستم ایمنی فرد دهنده عضو دارد؟
بله. مرگ مغزی سبب افزایش غلظت مدیاتورهای التهابی همچون سیتوکین ها ( همچون اینترلوکین ۶ ، اینترلوکین یک بتا و TNF-a) و مولکولهای adhesion در خون و اندام فرد دهنده عضو می شود و تصور می شود که این افزایش سیتوکین ها یکی از علل کاهش موفقیت پیوند اعضاء باشند . مرگ مغزی همچنین می تواند القاء کننده التهاب سیستمیک باشد ( ولی در هر صورت این مساله ارتباط واضحی به عفونت و مسائل حول و حوش آن ندارد).
بعد از مرگ مغزی آیا هورمون ها دچار تغییری می شوند؟
بعد از مرگ مغزی هورمونهایی همچون وازوپرسین(ADH) ، هورمونهای تیروئیدی ، انسولین ، کورتیزول کاهش می یابند در این میان افت وازوپرسین از همه شدیدتر و سریعتر است (sharply) .وازوپرسین در هیپوتالاموس تولید و در هیپوفیزخلفی ذخیره می شود . استفاده از وازوپرسین باعث بهبود دیابت بی مزه (DI) شده و در مواردی که فرد دهنده مبتلا به DI است سبب حفظ ضربان قلب به مدت چندین ماه می شود . در هر صورت هورمون درمانی سبب افزایش بقاء عضو پیوندی (در موارد پیوند کلیه و پیوند قلب) و نیز کمک در ثبات همودینامیک بیماران اهداء کننده عضو می شود. ( یادتان باشد مواردی همچون هورمون رشد ، پرولاکتین ، TSH ، LH و گلوکاگون در این میان تغییر واضحی ندارند و طبعا کاربرد آنها فقط برای طراحان سوال است ).
نقش هورمون درمانی در پیوند قلب چگونه است؟
دو نهاد جهانی در امر پیوند یعنی OPTN / َ UNOS اینگونه توصیه کرده اند که : در موارد اهداء قلب در صورتی که EF دهنده کمتر از ۴۵ درصد باشد یا بی ثباتی همودینامیک داشته باشیم ، استفاده از احیاء هورمونی با چهاردارو (T3 ، وازوپرسین ، انسولین و متیل پردنیزولون) سبب ثبات همودینامیک و حفظ ارگان می شود ( میلر ص ۲۳۱۶)
آیا دیابت بی مزه ( Diabetes insipidus ) یکی از عوارض مرگ مغزی است ؟
دیابت بی مزه از عوارض شایع ( ۹۰ درصد) مرگ مغزی است( میلر ص ۲۲۹۵) . وازوپرسین سبب کاهش نیاز کاتکولامین در دیابت بی مزه می شود و درمان موثری برای دیابت بیمزه هستند. درمان اولیه جایگزینی حجم داخل عروقی است و هیپرناترمی با محلول هیپوناترمیک درمان می شود.
آیا ممکن است رفلکس ها یا حرکات نخاعی در مرگ مغزی وجود داشته باشند؟
بله . آنگونه که در بالا گفته شد نخاع در مرگ مغزی تقریبا سالم می ماند و و به همین دلیل وجود رفلکس ها و حرکات نخاعی در بیمار مرگ مغزی دلیل رد مرگ مغزی محسوب نمی شود. رفلکس هایی همچون بابینسکی و DTR از جمله رفلکس های نخاعی محسوب می شود که ممکن است در مرگ مغزی وجود داشته باشد . برای مقابله با رفلکس های و حرکات های نخاعی در حین جراحی باید از داروهای شل کننده عضلانی استفاده کرد.
در پاره ای مواقع عبارات زیر برای توصیف حرکات یک بیمار مرگ مغزی استفاده می شود که دلیل رد مرگ مغزی نیست:
– در حین برش ، ناگهان بازوی بیمار خم می شود
– چند دقیقه بعد از قطع ونتیلاتور و پس از تحریک پوستی ، حرکاتی در اندام فوقانی دیده می شود
– زمان انتقال به اتاق عمل ، ناگهان دست بیمار حرکت می کند
-هنگام برش جراحی اندام فوقانی از ناحیه آرنج خم می شود
– گاهی دست های خود را ثانویه به تحریک خم می کند
علامت لازاروس (Lazarus sign ) چیست؟
همانطور که گفته شد حرکات نخاعی به اشکال مختلفی خود را نشان می دهند که یکی از این علائم ، حرکات خودبخودی در اندام فوقانی است که عمدتا در زمان هیپوکسی یا هیپوتانسیون (زمان انجام تست آپنه یا قطع ونتیلاتور) مشاهده می شود. این حرکات عجیب و غریب که به اشتباه هدفدار به نظر می رسند به شکل چرخش سریع بازوها به طرف قفسه سینه یا شکل ضربدری دست ها به زیر چانه نشان داده می شوند. ( میلر صفحات ۲۳۱۷ و ۲۳۱۸) . تصاویر خارج از رفرنس زیر شاید کمک به درک این علامت کند:
(برای اینکه ادای استادها را دربیاورم باید اضافه کنم که اولا لازاروس همان مرده ای است که مسیح او را چهارروز پس از مرگش زنده کرد و ثانیا علامت لازاروس ربطی به سندرم لازاروس !! ندارد / میلر ص ۱۹۴۸)
مهمترین محل تولید و دفع گرمای بدن در کدام قسمت است ؟
مهمترین تولیدکننده های گرما : قلب ، مغز ، عضله اسکلتی ، کبد
بیشترین محل دفع گرما : پوست ( بخصوص پوست ناحیه دست)
چه زمانی بیمار مرگ مغزی دچارخونسردی (poikilothermia) می شود؟
۲۴ ساعت بعد از مرگ مغزی بیمار دچار poikilothermia می گردد.
با گذشت زمان این بیماران قادر به حفظ دمای طبیعی بدن نیستند و حتی با گرم کردن فعال نیز به سمت هیپوترمی پیش می روند.
دمای بیمار مرگ مغزی در چه حدی باید نگه داشته شود ؟
— در اطفال در همه موارد دمای بدن باید بالای ۳۵ درجه سانتیگراد باشد( میلر ص ۲۲۹۹ ، ۲۳۱۱ و ۲۳۱۹)
— در بالغین (درمیلر ص ۲۳۰۹ و ۲۳۱۷) ذکر شده که در موارد تشخیص مرگ مغزی منجمله تست آپنه ، دما باید بالای ۳۶ درجه سانتیگراد باشد ولی در موارد نگهداری بیمار و جراحی (در ص ۲۲۹۹میلر) تاکید شده که دما باید بالای ۳۵ درجه سانتیگراد باشد .
آیا ممکن است که بیمار مرگ مغزی دچار تب (fever) شود؟
به دنبال مرگ مغزی عملکرد مراکز تنظیم دمای بدن از بین می روند . به همین دلیل حتی در صورت عفونت نیز این بیماران دچار تب نمی شوند .
اصطلاح respirator brain به چه مفهومی اشاره می کند؟
بعد از ادم مغزی و افزایش ICP ، موقعیکه جریان خون مغز متوقف می شود نکروز آسپتیک مغز حاصل شده و طی ۳ تا ۵ روز مغز به شکل توده شبه مایعی در می آید که اصطلاحا مغز تنفس کننده ( respirator brain ) شناخته می شود .
در صدمات مغزی و مرگ مغزی ، کدام قسمت مغز بیشتر دوام می آورد؟
صدمات مغزی عمدتا به ترتیب از بالا (تالاموس ) تا پائین ( ساقه مغز ) گسترش می یابد و در میان ساختمان های ساقه مغز ، بصل النخاع( medulla oblongata) آخرین قسمتی است که گرفتار می شود ( میلر ص ۲۳۱۳و ۲۳۱۱) البته این سیرهمیشگی نیست.
چه نکته ای مرگ مغزی ناشی از هرنیاسیون تونسیلار(tonsillar herniation) را از انواع دیگر مرگ مغزی ها متمایز می کند ؟
در شروع مرگ مغزی ، این بیماران دچار کاهش ناگهانی فشارخون شریانی می شوند که به تدریج و با گذشت زمان طبیعی می شود . این تغییرناگهانی فشارخون در موارد دیگری همچون مرگ مغزی ناشی از هیپوکسی و… دیده نمی شود . ( میلر ص ۲۳۱۴و ۲۳۰۷)
معرفی بیمار هرنیاسیون تونسیلار : بیماری به دلیل ضربه شدید سر به اورژانس آورده می شود . دقایق اول فشارخون بالا بوده و سپس به طور ناگهانی افت دارد . با انفوزیون دوپامین افت فشار اصلاح می شود و نهایتا پس از چندروز بدون نیاز به دارو فشارخون ثابت می شود .
این مورد با افزایش فشارداخل مغزی آغاز می شود و کاهش اولیه و ناگهانی فشارخون ناشی از هرنیاسیون مخچه در فورامن مگنوم است و علامت مرگ مغزی قریب الوقوع است . کنترل نهائی فشارخون در این مورد ناشی از فعالیت خودکار فیبرهای شتاب دهنده قلبی است.
تشخیص مرگ مغزی اطفال چه تفاوتی با بالغین دارد؟
در اطفال کلا دوبار معاینه با دو معاینه کننده مختلف انجام می شود . همچنین دوبار تست آپنه را با همان پزشکی که مسئول تهویه مکانیکی است انجام می دهند ( میلر ۳۱۱۸)
در اطفال برای تشخیص مرگ مغزی و نیز انجام تست آپنه ، دمای مرکزی باید بالای ۳۵ درجه سانتیگراد باشد( میلر ص ۲۳۱۹)
قبلا در تشخیص مرگ مغزی اطفال ، استفاده از EEG اجباری بود ولی اکنون EEG به شکل دلخواه و کمکی استفاده می شود. ( میلر ص ۲۳۱۹)
اگر در اطفال ، تست آپنه به علت ممنوعیت یا عدم ثبات همودینامیک ( دساچوریشن به کمتر از ۸۵ درصد یا ناتوانی به PaCO2 ۶۰ یا بالاتر) انجام نشود باید اقدام به استفاده از مطالعات تکمیلی ( ancillary) نمود ( میلر ۲۳۱۰)
ذکر شده که در اطفال مدت پره اکسیژناسیون برای تست آپنه ۵ تا ۱۰ دقیقه است .( میلر ص ۲۳۱۱)
حضور فونتانل باز در بچه های کم سن و سال، حفره مغزی را با قابلیت اتساع بیشتری مواجه کرده و به همین دلیل ICP نمی تواند بالاتر از MAP برود و CBF معمولا از کار نمی افتد . ولی در مورد این نکته که مغز بچه ها در برابر مرگ مقاومتر از بالغین است اختلاف نظر وجود دارد ( میلر ص ۲۳۱۸)
فاصله بین دو معاینه نورولوژیک اطفال چقدر است؟
— در نوزاد ترم تا ۳۰ روزه = ۲۴ ساعت
— بیشتر از ۳۰ روزه تا ۱۸ ساله = ۱۲ ساعت
بر اساس معیارهای مرگ مغزی امریکا در چه موردی قادر به ارزیابی مرگ مغزی اطفال نیستیم؟
نوزاد پره ترم ( سن زایمانی کمتر از ۳۷ هفته ) خارج از تعریف مرگ مغزی قرار می گیرد ( میلر ص ۲۳۱۹)
در ذیل به بیان دو موقعیت سندرم Locked-in و وضعیت نباتی (vegetative) می پردازیم که ربطی به مرگ مغزی ندارند و در صورت وجود آنها مرگ مغزی رد می شود. به علائم این دو موقعیت به خوبی توجه کنید :
علل و علائم سندرم Locked-in کدامند؟( فینک صفحات ۲۳۷ و ۲۴۳)
کورتکس در این سندرم سالم است و بیماران بیدار ، هوشیار هستند و آگاهی دارند و طبیعتا EEG آنها طبیعی است اما به خاطر فلج دوطرفه شدید ( کوادری پلژی) و فلج اعصاب تحتانی کرانیال ، قدرت ارتباطی آنها بسیار کم است ( دیده ام که در فارسی این سندرم را سندرم انسان قفل شده ترجمه کرده اند)
ضایعات دوطرفه ونترال پونز وجود دارد (دقت کنید قسمت ونترال پونز درگیر است نه قسمت های دیگر آن)
حرکات عمودی (vertical) چشم و پلک زدن سالم هستند ولی حرکات افقی (horizental) چشم فلج شده است ( دقت کنید بیمار تنها قادر به بالا و پائین آوردن چشم هست !!)
بیماران کاهش شدید در فاز REM ، non REM خواب دارند.
علل این سندرم عبارتند از :
وضعیت نباتی(Vegetative state) چگونه است و علائم آن کدامند؟(فینک ص ۲۳۷و میلر ص ۱۵۳۲)
در این حالت قشر( کورتکس) مغزی از کارافتاده و فعال نیست و به همین خاطر بیمار بیدار(awake) است ولی آگاهی ( هوشیاری) ندارد ( به زبان خارجکی wakefulness دارد ولی awareness ندارد) . احتمال دارد این موضوع به خاطر این نکته باشد که در این فاز ، ناحیه کورتکس دیرتر از ساقه مغز بهبود می یابد.
این بیماران عملکرد شناختی ندارند . پاسخ رفتاری مناسب به محرک خارجی ندارند. فعالیت هدفدار ندارند. قادر به تکلم نیستند. قادر به درک نیستند .
از سوی دیگر عملکرد سیستم گوارش ، تنفس و قلبی عروقی و دمای بدن طبیعی است . الگوی دوره ای (cyclical) خواب دارند ولی در EEG الگوی طبیعی خواب و بیداری ندارند .بازو بسته کردن خودبخودی چشم هاو حرکت چشم ها وجود دارد ( میلر ص ۱۵۳۲). EEG متغیر است ولی هرگز ایزوالکتریک نیست . حرکات کلیشه ای (sterotype movement) صورت و اندام ها وجود دارد . معمولا قادر به تنفس بدون ونتیلاتورهستند ( میلر ص ۱۵۳۲)
تعاریف زمانی مربوط به حیات نباتی
وضعیت نباتی Persistent = بیش از یک ماه بعد صدمه
وضعیت نباتی Permanent = بیش از ۳ ماه بعد صدمه غیرترومائی
وضعیت نباتی Permanent = بیش از ۱۲ ماه بعد صدمه ناشی از تروما
وضعیت نباتی Persistent برابر cerebral death در نظرگرفته می شود و مساوی مرگ نیست . ( میلر ص ۲۳۰۸ )
آیا پوزیشن های دسربره و دکورتیکه از مشخصات مرگ مغزی است ؟
پوزیشن دکورتیکه و دسربره از مشخصات مرگ مغزی به حساب نمی آیند و در صورت وجود آنها تشخیص مرگ مغزی زیر سوال می رود. به طور خلاصه آنچه در کتابهای امتحانی ما در این مورد آمده در جدول ذیل خلاصه می شود. تصاویر فقط برای یادگیری بیشتر است . (میلر ص ۱۱۹۷ و ۲۸۹۵ و کواگزیست ص ۲۷۸ و ۲۷۹)
برای اهداء بهترعضو (براساس Ten DMG ) مهمترین معیارها کدامند؟( میلر ص ۲۳۰۰)
الف) CVP بین ۴ تا ۱۰ میلی متر جیوه
ب) سدیم نهائی کمتر از ۱۵۰ میلی مول در لیتر / یا بین ۱۳۵ تا ۱۶۰ میلی مول در لیتر / (میلر ص ۲۳۰۰)
ج) نسبت PaO2/FiO2 بالای ۳۰۰ (به همراهPEEP برابر ۵ سانتی متر آب)
د) کسرجهشی بالای ۵۰ درصد
البته معیارهای دیگری نیز در این میان قرار دارند که اهمیت آنها نسبت به چهار معیار بالا کمتر است ولی در اهداء عضو بسیار موثرند . این عوامل عبارتند از :
در اداره بیماران اهداء کننده عضو ، قانون ۱۰۰ ها (rule of 100s) به چه مطلبی اشاره می کند؟( کواگزیست ص ۲۸۰)
این قانون به چهار اصل زیر برای مدیریت اهداء عضو اشاره می کند :
الف) فشار خون سیستولیک : بیشتر از ۱۰۰ میلی متر جیوه
ب) مقدار ادرار : بیشتر از ۱۰۰ میلی لیتر در ساعت
ج) PaO2 : بیشتر از ۱۰۰ میلی متر جیوه
د) هموگلوبین : بیشتر از ۱۰۰ گرم در لیتر (تعجب نکنید ، همان ۱۰ گرم بر دسی لیتر خودمان است!)
یک بیمار مرگ مغزی کاندید اهداء عضو در کدام کلاس فیزیکی ASA قرار می گیرد؟
ASA 6 (میلر ص ۱۱۴۴ )
آیا در مرگ مغزی می توان از آتروپین در درمان برادیکاردی استفاده کرد؟
در مرگ مغزی ، زمانی که آتروپین (ترجیحا از طریق وریدهای مرکزی) به میزان 0.04 mg/Kg تجویز می شود ، ضربان قلب بیشتر از ۵ ضربه در دقیقه افزایش نمی یابد. معمولا این موضوع یک تست تشخیصی در مرگ مغزی است ولی مفهوم عملی این عبارت آن است که در برادیکاردی های شدید مرگ مغزی نمی توان از آتروپین استفاده کرد و بهتر است از داروهایی با خاصیت کرونوتروپ مستقیم (همچون ایزوپروترونول) برای درمان استفاده کرد( کواگزیست ص ۲۷۹ و میلر ص ۲۳۰۱)
( در کتب دیگر بیهوشی از اصطلاح «مقاومت به آتروپین» در این بیماران استفاده شده و قید شده که غیر از ایزوپروترونول از داروهایی همچون دوبوتامین و اپی نفرین نیز می توان برای مقابله با برادیکاردی استفاده کرد).
درمان افت فشار خون در بیماران مرگ مغزی کدام است؟
نگاه داشتن فشار متوسط شریانی (MAP) بین ۶۰ تا ۱۰۰ میلی متر جیوه سبب نگهداری بهتر عضو می شود. موثرترین درمان افت فشارخون در درجه اول « مایع درمانی» است و در این میان کریستالوئیدها بر کلوئیدها(starch-based) ارجح هستند .البته در میان کریستالوئیدها برتری خاصی وجود ندارد.
اگر بیمار با وجود حجم طبیعی ( euvolemic ) هنوز افت فشارخون دارد آنگاه : ( کواگزیست ص ۲۸۰)
— داروهای خط اول دوپامین و دوبوتامین
— داروی خط دوم اپی نفرین با دوز کم
در میلرص ۲۲۹۹ قید شده که دوپامین شایعترین دارویی است که در اینگونه موارد استفاده می شود ولی اگر نیاز به دوپامین با دوز بالا شد بهتر است به جای استفاده از دوز بالای دوپامین ، از همان دوز دوپامین باضافه داروی وازواکتیو دیگری استفاده شود.
این نکته را نباید از یاد برد که انتخابی ترین دارو برای درمان هیپوتانسیون دربیمار مرگ مغزی اهداء کننده قلب ، وازوپرسین است ( میلر ص ۲۲۹۹)
دوز بالای نوراپی نفرین با افزایش مورتالیتی گیرنده عضو مرتبط است
درمان هیپرتانسیون در دهنده عضو با چه دارویی صورت می گیرد؟
هیپرتانسیون را می توان با داروهایی از قبیل وازودیلاتور ، هوشبر و مخدر اداره کرد ولی هوشبرتبخیری بیشتر ترجیح داده می شود ( میلر ص ۲۳۰۱)
در بیمار مرگ مغزی دهنده عضو استفاده از کدام داروها به دلیل سالم بودن نخاع و حضور رفلکس های سوماتیک و احشائی الزامی است؟
شل کننده عضلانی : برای ساپرس فعالیت حرکتی ناشی از رفلکس های نخاعی
وازودیلاتور: برای ساپرس هیپرتانسیون و تاکیکاردی ناشی از محرک های حین جراحی ( میلر ص ۲۳۲۵)
دربیمار مرگ مغزی دهنده عضو استفاده از کدام داروها الزامی نیست ولی بخصوص در مرگ ساقه مغز توصیه (perhaps) شده است؟
گرچه در میلر( ص ۲۳۲۵) نوشته شده از جهت تئوری استفاده از آنالژزیک و هوشبر لازم نیست ولی در هر صورت استفاده از سداسیون و آنالژزیک بخصوص در مرگ ساقه مغز توصیه احتمالی شده است .
آیا تحریکات جراحی و اتساع مثانه ممکن است سبب تغییرات همودینامیک در بیماران مرگ مغزی دهنده عضو گردند؟
بله . تحریک جراحی ممکن است سبب هیپرتانسیون و تاکیکاردی گردد.
پس از اتساع مثانه نیز ممکن است فشارخون بیمار افزایش یابد.
آیا استفاده از هوشبرتبخیری سبب کاهش صدمه بافتی ناشی ischemia-reperfusion injury برای فرد دهنده عضو می گردد؟
در دو صفحه مختلف میلر اختلاف نظر وجود دارد:
— ص ۲۳۰۱ میلر : هوشبر استنشاقی سبب کاهش این صدمه می شود
— ص ۲۲۹۸ میلر: این مطلب درمدل های حیوانی به اثبات رسیده و در تریال های انسانی داده ها کافی نیستند (inconclusive)
( در چند تا از سوالات بیهوشی به این اختلاف نظر توجه نشده است)
چه موقعی تنفس مکانیکی و بیهوشی را قطع می کنیم ؟
به محضی که ارگان ها با محلول سرد perfuse شدند.
توجه داشته باشید این آزمون صرفا برای کمک به یادگیری یک “مفهوم بیهوشی” ارائه شده و هیچگونه امتیاز یا اطلاعاتی در این سایت ذخیره نمی شود.
در حال حاضر آزمون به پایان رسیده است. شما نیز میتوانید دوباره شروع کنید.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
شما برای به پایان رساندن آزمون، روی گزینه شروع آزمون باید کلیک کنید:
0 از 167 به سوالات به درستی جواب داد
وقت شما:
زمان سپری شده است
امتیاز شما 0 از 0 است , (0)
ممنون از وقتی که گذاشتید.برای مطالعه بیشتر در زمینه مرگ مغزی رجوع کنید به :
بیهوشی میلر ۲۰۱۵ : صفحات
بیهوشی و بیماریهای همراه ۲۰۱۸: صفحات
مراقبت های ويزه فینک ۲۰۱۷ : صفحات
همچنین برای پیام گذاشتن در مورد این درس آزمون اینجا را کلیک کنید و یا با تلگرام https://t.me/anespain تماس بگیرید.
جهت انجام « تست آپنه » برای تشخیص و تائید مرگ مغزی ، کدامیک از پیش نیازهای زیر لازم می باشد؟ (بورد بیهوشی ۱۳۸۶/ با مقداری تغییر)
کدامیک از موارد زیر در مورد انجام « تست آپنه » صحیح است؟ ( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/ منطقه دهم آمایشی/ با کمی تغییر)
در حین انجام تست آپنه که به منظور تشخیص مرگ مغزی بیمار انجام می شود ، آستانه PaCO2 قابل قبول جهت نتیجه گیری از تست چه میزان است؟( دانشگاه بقیه اله ۱۳۹۳)
برای بیمار با احتمال مرگ مغزی ، کدام گزینه از پیش شرط های انجام « تست آپنه » می باشد؟( علوم پزشکی ایران ۱۳۹۳/ با کمی تغییر)
مرد ۲۲ ساله ای به دنبال تصادف دچار آسیب شدید جمجمه شده و احتمال مرگ مغزی برای او مطرح است . برای تائید تشخیص تست آپنه پیشنهاد شده است . کدام گزینه صحیح است؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۱/ با اندکی تغییر )
مرد جوانی به دلیل سانحه رانندگی دچار مرگ مغزی شده است. به عنوان متخصص بیهوشی می خواهید « تست آپنه » او را انجام دهید. کدام مورد زیر را صحیح می دانید؟( شهید بهشتی ۱۳۸۹ / با کمی تغییر)
برای بیمار با احتمال مرگ مغزی در صورتی که :
دمای مرکزی بدن = ۳۵ درجه سانتیگراد
فشار خون سیستولیک = ۸۵ میلی متر جیوه
فشار دی اکسیدکربن شریانی = ۴۲ میلی متر جیوه
7.48=PH
باشد، کدامیک از موارد زیر مناسب برای انجام تست آپنه می باشد؟( تهران ۱۳۹۴/ با مقداری تغییر)
بیماری مشکوک به مرگ مغزی در ICU بستری می باشد . جهت تائید مرگ مغزی کدامیک از تستهای زیر را به عنوان آخرین تست انتخاب می کنید؟ ( بورد بیهوشی ۱۳۸۴)
کدامیک از عبارات زیر برای تشخیص مرگ مغزی در بیماری که در بخش ICU بستری است صحیح می باشد؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۳)
در بيماران مرگ مغزي حمايت كدام يك از مناطق با سيستمهاي تكنولوژي پيشرفته امكان پذير يا ميسر نميباشد؟(بورد بیهوشی ۱۳۸۵)/ میلر ص ۲۳۱۳
خانم ۲۲ ساله ای به دلیل تصادف دچار مرگ مغزی شده است و کاندید اهداء عضو می باشد. علیرغم دریافت مایعات کافی فشار خون بیمار 70/40 میلی متر جیوه می باشد. اولین خط درمان هیپوتانسیون بیمار کدام است؟( همدان ۱۳۹۴)
بیماری ۶۰ ساله قادر به برقراری ارتباط با حرکات عمودی چشم و پلک زدن است و هیچ حرکت دیگری نمی تواند انجام دهد . کدام تشخیص بیشتر برای وی مطرح می باشد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه دهم آمایشی)
مردی ۵۵ ساله به دنبال زمین خوردگی در منزل و اختلال تنفس به اورژانس منتقل شده است. در معاینه بیمار هوشیار و بیدار به نظر می رسد. حرکات ارادی پلک ها و حرکات عمودی چشم حفظ شده است ولی قادر به حرکت دادن دست ها و پاها نیست. در سی تی اسکن خونریزی در پونس مشاهده شده است. کدام تشخیص برای وی محتمل تر است؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۳)
شرایط بالینی بیمار دچار مولتیپل تروما و سابقه بستری ۳ هفته ای با کاهش سطح هوشیاری در حد کوما به صورت زیر می باشد:
چشم ها به صورت خودبخود باز و در زمان بسته بودن با تحریک صوتی باز می کند. حرکات چشم فقط به صورت ورتیکال بوده ، پلک زدن وجود دارد ، ارتباط چشمی به صورت برگرداندن سر به سمت صدا وجود دارد. در معاینه عصبی بیمار کواردی پلژیک می باشد. این بیمار منطبق بر کدام وضعیت بالینی بعد از کوما می باشد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه نهم آمایشی)
بيماريكه 40 سال دارد جهت تست آپنه آماده مي گردد. درجه حرارت مركزي بدن او در هنگام تست 35.5 درجه سانتیگراد و فشار سيستوليك ۸۰ میلی متر جیوه مي باشد. PaO2=200 وPaCO2=40 میلی متر جیوه است. در حين انجام تست هيچ گونه فعاليت تنفسي درمدت ۸ دقيقه مشاهده نگرديد. بعدازانجام تست PaCO2=65 میلی متر جیوه شده بود. نظرشما درباره اين تست چيست؟( درون بخشی دانشگاه تهران)
بيماري 25 ساله در بخش مراقبت هاي ويژه بستري شده داراي GCS=3مي باشد . كدام يك از گزينه هاي زير در مورد مرگ مغزي(brain death) اين بيمار غلط است؟( بوردبیهوشی ۱۳۸۲/ با اندکی تغییر)
بیمار مرگ مغزی که کاندید اهداء عضو می باشد در کدام گروه از تقسیم بندی انجمن متخصصان بیهوشی امریکا(ASA-PS classifcation) قرار می گیرد؟( کرمان ۱۳۹۰)
بیمار 43 ساله با تشخیص مرگ مغزی را از جهت اهداء عضو به اتاق عمل آورده اند. بیمار هوشیاری ندارد و عدم وجود فانکشن ساقه مغز و کورتکس مغز وی تائید شده است. فعالیت موتور ، رفلکس های سوماتیک و ویسرال بیمار هنوز باقی مانده است. در پاسخ به تحریک دردناک بیمار دچار هیپرتانسیون و تاکیکاردی می گردد. اقدام صحیح متخصص بیهوشی برای این بیمار کدام است؟ (بورد بیهوشی ۱۳۹۰)
یک مورد brain death جهت هاروستینگ بستری است که علیرغم دادن مایعات کافی دچار هیپوتانسیون است. خط اول دارویی شما کدام است؟ (دانشگاه تهران ۱۳۹۰)
بیماری که مرگ مغزی وی تائید شده جهت انجام هاروستینگ به اتاق عمل آورده شده است. در حین برش پوست ، بیمار ناگهان بازوی خود را خم می کند. کدام اقدام زیر را انتخاب می کنید؟ (دانشگاه تهران ۱۳۹۰ )
بیمار مرگ مغزی تحت مراقبت(euvolemic) دچار کاهش فشارخون می شود. کدام دارو را جهت درمان انتخاب می کنید؟( اهواز ۱۳۹۲)
توصیف بیداری بدون آگاهی (wakefulness without awareness) به کدام حالت زیر اطلاق می شود؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه پنجم آمایشی)
بیمار آقای ۶۰ ساله که سال پیش دچار ایست قلبی – ریوی شده است درحال حاضر بیمار بیدار ، چشم ها را به طور خودبخودی باز می کند ولی قادر به تکلم و درک نمی باشد . فانکشن قلبی و عروقی نرمال و تنفس خودبخود دارد ولی فعالیت purpseful ندارد. بیمار در کدامیک از حالات زیر می باشد؟( اهواز ۱۳۹۳)
خانم ۵۰ ساله ای به دنبال ایست قلبی طول کشیده و انجام عملیات احیاء به مدت ۶ ماه است که در بخش ICU بستری بوده و فاقد هوشیاری است اما دارای تنفس خودبخودی و فشارخون و ضربان قلب قابل قبول می باشد. کدام گزینه زیر در مورد تشخیص وضعیت این بیمار صحیح است؟( شهیدبهشتی ۱۳۹۰)
مرد ۴۰ ساله ای مدت چهارماه است که به دلیل ضربه مغزی در ICU بستری است. در حال حاضر بیمار بیداری (wakefulness) داشته ولی آگاهی (awareness) ندارد . تعبیر صحیح وضعیت رفتاری بیمار کدام است؟( زاهدان ۱۳۹۳)
بیماری حدود دو ماه قبل به دنبال تصادف دچار کوما شده و در بیمارستان تخت مراقبت قرار دارد. در حال حاضر wakefulness بدون awareness دارد. دوره های خواب دارد اما یادگیری و فانکشن شناختی ندارد. چشم ها را خودبخود باز می کند. حرکات کلیشه ای صورت و اندام ها دارد. سیستم های تنفسی و گردش خون و گوارش نرمال است. تشخیص شما کدام است؟( اصفهان ۱۳۹۱)
در طی انجام تست آپنه ، هنگام جداسازی از ونتیلاتور و برقراری فلوی اکسیژن ، بیمار دچار افت شدید فشار خون و SpO2 می شود. در در مورد تست آپنه مذکور کدام مورد صحیح است؟( کرمان ۱۳۹۰/ با کمی تغییر)
بیماری با تشخیص مرگ مغزی به عنوان organ donor به اتاق عمل آورده شده است. در مورد نحوه برخورد با این بیمار جهت جراحی عبارت نادرست را انتخاب نمائید؟( مازندران ۱۳۹۴)
دربیمار مرگ مغزی که توسط کمیته مربوطه تائید شده وجود کدامیک از علائم زیر بعد از 48 ساعت غیرطبیعی است؟ (بورد بیهوشی ۱۳۸۹)
خانم 58 سال به دنبال خونریزی شدید و هیپوکسی مغزی به حالت انتوبه در بخش مراقبت های ویژه بستری می گردد. جهت کنترل تشنج های مقاوم انفوزیون تیوپنتال دریافت می دارد. پس از کنترل تشنج بیمار واکنشی به تحریکات دردناک در قفسه سینه ندارد. با تست آپنه تنفس شروع نمی شود. رفلکس های ساقه مغز وجود ندارد. با تحریک کف پا ، رفلکس کلونوس مشاهده شد. کدام گزینه در رابطه با این بیمار صحیح است؟ (بورد بیهوشی ۱۳۹۰)
کدام شرط لازم قبل از انجام تست آپنه در تعیین مرگ مغزی درست بیان نشده است؟( کرمان ۱۳۹۲/ با اندکی تغییر)
در فردی با احتمال مرگ مغزی تست آپنه انجام می شود . در کدامیک از موارد زیر مرگ مغزی را تائید می کنیم؟( گیلان ۱۳۹۴)
برای مثبت شدن آپنه تست ، به مدت ده دقیقه ونتیلاتور را قطع می کنیم تا PaCO2 بالاتر از ۶۰ میلی متر جیوه قرارگیرد. به این منظور وجود کدام پیش نیازهای زیر قبل از انجام تست لازم است؟( اهواز ۱۳۹۲/ با کمی تغییر )
بیماری با تشخیص قطعی مرگ مغزی ، مقرر است برای مدتی به عنوان دهنده اعضاء نگهداری شود. در معاینات بالینی دارای کسرجهشی ۳۰ درصد و فشار خون متوسط ۵۰ میلی متر جیوه می باشد. تجویز کدام ماده زیر بعنوان اقدام درمانی در جریان نگهداری او کمتر سودمند است؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۴)
بیماری به دنبال تجویز دارو در آندوسکوپی دچار آپنه و ایست قلبی شده است. عملیات احیاء انجام شده و ۲۴ ساعت بعد همودینامیک بیمار پایدار است ولی تنفس خودبخود ندارد و در کومای عمیق می باشد. در کدام یک از حالات زیر مرگ مغزی بیمار را تائید می کنید؟( علوم پزشکی ایران ۱۳۹۴)
سطح کدام یک از هورمون ها زیر پس از مرگ مغزی سریعتر افت می کند؟ ( بورد بیهوشی ۱۳۸۸) (درون بخشی دانشگاه تهران) ( مشهد ۱۳۹۳)(بورد بیهوشی ۱۳۹۱)
در بيماري كه با تشخيص مرگ مغزي در بخش مراقبت هاي ويژه بستري مي باشد چند دقيقه پس از قطع ونتيلاتور پس از تحريك پوستي حركاتي در اندام فوقاني بيمار ديده مي شود اقدام بعدي شما چيست؟( بورد بیهوشی ۱۳۸۳)
بیمار جوانی در اثر تصادف و خونریزی دچار مرگ مغزی شده است . کدام یک از موارد زیر جهت تشخیص مرگ مغزی انتخابی است؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۵)
در زمان انتقال بیمار مرگ مغزی به روی تخت عمل ، برای برداشت عضو اهدائی ، متوجه جرکت واضح اندام فوقانی بیمار به طرف قفسه سینه و چانه اش می شویم. مناسب ترین اقدام در این حالت کدام است؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۵)
جوان ۲۴ ساله ای به دلیل هیپوکسیک آنسفالوپاتی و با تشخیص اولیه مرگ مغزی در ICU بستری شده است. در سیر تشخیص قطعی و اداره این بیمار کدام جمله را مناسب تر می دانید؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/ منطقه ۷ آمایشی )
در آسيب مغزي منجر به زندگي نباتي (vegetative state) كداميك از گزينه هاي زير صحيح است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۸۰)
در آقای ۶۰ ساله ای که به دلیل یک حادثه رانندگی دچار خونریزی داخل مغزی و کوما شده است . پس از انتقال به ICU به مدت ۲۷۰ روز در ICU بستری بوده و کومای بیمار همچنان ادامه دارد. در حال حاضر بیمار خودبخودی چشم هایش را باز می کند. درجه حرارت بدن بیمار طبیعی است . تنفس خودبخودی دارد ، EEG وی ایزوالکتریک نیست ولی از نظر ریتم و آمپلیتود دائما تغییر می کند. به چه دلیل نمی توان زندگی نباتی دائمی (permanent vegetative state) را برای این بیمار درنظر گرفت؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۵)
در بیماری که دچار حالت نباتی پایدار(persistant vegetative state) می باشد کدامیک وجود ندارد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۷/ منطقه دوم آمایشی)
بیماری به دنبال تصادف و آسیب سر ، دچار وضعیت نباتی شده است . شرایط این فرد با کدامیک از اصطلاحات زیر قابل توصیف است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه ۷ آمایشی)
بیماری به دنبال ترومای سر به کوما رفته و اکنون در وضعیت نباتی است. این بیمار همچنان سیکل های خواب و بیداری دارد. کدام اصطلاح زیر در خصوص بیدار شدن این بیمار در طی سیکل های مذکور به کار می رود؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۷)
همه موارد زیر دلالت بر عدم وجود رفلکس های ساقه مغز در بیمار در حالت کوما دارند به غیر از : ( کاشان ۱۳۹۳)
فردی به علت مرگ مغزی کاندید اهداء عضو بوده و در ICU بستری است. جهت حفظ ارگان های بیمار قبل از اهداء کدامیک از کرایتریاهای زیر ارزش بیشتری دارد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه ۳ آمایشی)
برای اداره بیماری که دهنده عضو می باشد به مواردی اشاره می شود که اصطلاحا تحت عنوان قانون ۱۰۰ ها (rule of 100s) مشهور است . کدامیک از موارد زیر از اجزاء این قانون نیست؟
بیماری پس از تائید کلیه تست های تشخیصی مرگ مغزی کاندید اهداء عضو می شود . زمان انتقال وی به اتاق عمل ناگهان دست بیمار حرکت می کند . کدام گزینه صحیح است؟( استانی ۱۳۹۳)
بیماری که به علت مرگ مغزی در ICU بستری است دچار افت فشارخون می شود . جهت کنترل فشارخون وی از تجویز کدام دارو باید اجتناب کرد؟( استانی ۱۳۹۳)
مرد ۲۲ ساله ای با GCS=3 و فقدان رفلکس های ساقه مغز در ICU دچار افت فشارخون می شود. در بررسی های به عمل آمده CVP=14CmH2O و کسر تخلیه ای (EF)بیمار ۴۰ درصد است . تجویز کدام دارو در این مرحله برای حفظ اعضای حیاتی پیوند کمک کننده است؟( استانی ۱۳۹۳)
در بیماری دچار مرگ مغزی که کاندید اهدای اعضای خود می باشد رعایت کدامیک از موارد زیر جهت پیشگیری از آسیب به ارگان های وی ضروری است؟( شهرکرد ۱۳۹۳/با اندکی تغییر)
شما در شهرستان مشغول کار هستید . همکار متخصص داخلی در خصوص تشخیص مرگ مغزی پسر ۲۵ ساله ای که به علت نامعلوم با کومای عمیق به اورژانس آورده شده است ، از شما درخواست راهنمایی می کند بر بالین بیمار حاضر می شوید. GCS بیمار برابر ۳ ، مردمک ها میدریاز دوطرفه و بدون پاسخ نور می باشند . شما چه راهنمایی می کنید؟( ارومیه ۱۳۹۳)
مرد ۴۵ ساله ای به علت ترومای مغزی کاندید اهداء عضو است . پس از دو روز از واقعه ، به اتاق عمل آورده شده است. شرایط بیمار به صورت زیر است :
فشار خون متوسط شریانی = ۸۰ میلی متر جیوه
قندخون = ۱۴۰ میلی گرم در دسی لیتر
کسر جهشی = ۴۳ درصد
هموگلوبین = ۱۱ گرم بر دسی لیتر
کدام مورد زیر در نامناسب شدن پروگنوز اهداء عضو موثر است؟( شهیدبهشتی ۱۳۹۱/ با اندکی تغییر)
آقای ۲۰ ساله ای به دنبال تصادف دچار مرگ مغزی شده و پس از تائید آن توسط کمیته تائید مرگ مغزی ، جهت اهدای عضو به اتاق عمل منتقل شده است. بیمار را به ماشین بیهوشی وصل کرده و با اکسیژن ۱۰۰ درصد تهویه مکانیکی اعمال می کنید. درست در هنگام برش جراحی ، اندام فوقانی بیمار از قسمت آرنج خم می شود. اقدام شما کدام است؟( تبریز ۱۳۹۱)
در بیماری ۴۸ ساله که به دنبال مالتیپل تروما در ICU بستری است و احتمال مرگ مغزی برای وی مطرح شده است ، کدامیک از موارد زیر درباره تست آپنه نادرست است؟( اراک ۱۳۹۲/ با اندکی تغییر)
بیماری که در ICU بستری است و مدتی است که در کوما به سر می برد ، برای ارزیابی وضعیت وی از داپلر ترانس کرانیال (TCD) استفاده می کنیم. الگوی to-and-fro نشانه کدامیک از موارد زیر می تواند باشد؟( کرمانشاه ۱۳۹۴)
بیمار ۴۵ ساله به علت مرگ مغزی کاندید اهدای عضو می باشد. حین انجام جراحی دچار افزایش فشارخون می شود. کدام دارو برای کنترل فشارخون اغلب ترجیح داده می شود؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه ۸ آمایشی)
در فرد مبتلا به مرگ مغزی که کاندید اهداء قلب شده است ، در صورت پائین بود کسرجهشی(EF) و ناپایداری وضعیت همودینامیک ، تجویز کدامیک از هورمونهای زیر باعث ثبات بیشتر قلب دهنده نمی گردد؟( شیراز ۱۳۹۲)
بیماری به دلیل مرگ مغزی جهت اهداء عضو در نظر گرفته شده است . جهت تائید مرگ مغزی کدامیک از تست های کلینیکی زیر کمتر کاربرد دارد؟( شیراز ۱۳۹۱)
آقای ۸۰ ساله ای به دلیل CVA هموراژیک وسیع در ICU بستری شده است. بعد از گذشت ۱۰ روز بیمار هوشیار نبوده (GCS=3) ، مردمک ها فاقد پاسخ به نور بوده و تنفس خودبخودی نداشته است. بعد از تائید تشخیص انتظار مشاهده کدام یک از موارد ذیل را در بیمار ندارید؟( همدان ۱۳۹۴)
بيمار 28 ساله ترومائي در ICU بستري ميباشد. در معاينه بيمار بيهوش است و به تحريكات جواب نميدهد. رفلكسهاي ساقه مغز و تست آپنه جواب نميدهند. ولي گاهي دستهاي خود را ثانويه به تحريك خم ميكند. بعد از 24 ساعت شرايط بيمار فوق مانند قبل است. كدام گزينه در مورد اين بيمار صادق است؟(درون بخشی دانشگاه تهران)
بیمار آقای ۴۵ ساله ، دچار مرگ مغزی گردیده و کاندید اهداء اعضاء می باشد. کدام یک از شرایط زیر در حین عمل نامطلوب است؟ (بورد بیهوشی ۱۳۸۹)
بیمار ۲۵ ساله ای به دلیل ICH ناشی از پارگی آنوریسم مغزی در ICU بستری است. وضعیت سیستم ایمنی این بیمار بعد از بروز مرگ مغزی چه تغییراتی پیدا می کند؟( تهران ۱۳۹۴)
انتظار دارید که در بیمار مرگ مغزی ، پس از تجویز وریدی آتروپین( به میزان 0.04 mg/Kg )چه تغییری در ضربان قلب روی دهد؟
مرد 25 ساله اي به دنبال سقوط از ارتفاع دچار Closed Head Injury شده است عليرغم اقدامات درماني جهت كاهش ICP بيمار هنوز در حالت كوماست وبه محركهاي دردناك پاسخ نمي دهند كداميك از موارد زير تشخيص Brain death را رد مي نمايد ؟( درون بخشی دانشگاه تهران)
دربيماري با تروماي سرو فقرات گردني كداميك از تستهاي زير براي تشخيص مرگ مغزي ارزشي ندارد؟( درون بخشی دانشگاه تهران)
بیمار مرگ مغزی کاندید پیوند اعضاء است. جهت سالم ماندن ارگان های اهدائی کدامیک صحیح تر است؟( کرمانشاه ۱۳۹۴)
آقای ۵۵ ساله ای به دلیل تصادف مرگ مغزی شده است. این بیمار کاندید اهداء عضو جهت پیوند می باشد. در حال حاضر بیمار از نظر همودینامیک ثبات ندارد. کدامیک از داروهای زیر جزء دستورات شما برای تجویز به این بیمار نمی باشد؟( تبریز ۱۳۹۰)
پروب داپلرترانس کرانیال( TCD) جهت اندازه گیری جریان خون شریان مغزی میانی روی کدام استخوان جمجمه قرار می گیرد؟( تهران ۱۳۹۱)
بیماری با تشخیص قطعی مرگ مغزی کاندید جراحی procurement می باشد. علائم حیاتی وی قبل از القاء بیهوشی عبارتند از : BP=100/60 میلی متر جیوه و HR=91/min و پس از القای بیهوشی BP=180/90 میلی متر جیوه می باشد. برای اداره بیهوشی ، کدام اقدام ذیل ارجح می باشد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه ششم آمایشی)
توجه: در مورد این تست بین صفحات ۲۳۰۱ و ۲۲۹۸ میلر اختلاف نظر وجود دارد
برای کنترل فشارخون و جلوگیری از صدمه ایسکمیک ری پرفیوژن(ischemia-reperfusion injury) در بیمار اهداء کننده مرگ مغزی استفاده از کدام دارو ترجیح داده می شود؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه سوم آمایشی )
توجه: در مورد این تست بین صفحات ۲۳۰۱ و ۲۲۹۸ میلر اختلاف نظر وجود دارد
بیمار ۴۰ ساله با تشخیص مرگ مغزی که جهت اهداء اعضای قلب ، ریه ، کبد و کلیه تحت مراقبت ویژه قرار دارد دچار هیپوتانسیون شده است. کدام اقدام توصیه می شود؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه چهارم آمایشی)
آقای ۳۵ ساله با ترومای متعدد به دنبال تصادف با اتومبیل، دچار مرگ مغزی و کاندید اهدای عضو شده است. در بررسی این بیمار BP=70/50 میلی متر جیوه دارد . موثرترین اقدام درمانی جهت کنترل هیپوتانسیون این بیمار کدام است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه اول آمایشی)
در ارتباط با مراقبت های همودینامیک از اعضای فرد دچار مرگ مغزی که کاندیدای اهدای عضو بوده و در ICU بستری است ، کدام مورد صحیح است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/ منطقه دهم آمایشی)
بعد از احیاء قلبی ریوی ، وجود کدام یک از فعالیت های زیر دلیل بر فعال بودن ساقه مغز(brainstem) نیست؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۷۴)
جوان ۲۵ ساله به دلیل ترومای به سر دچار مرگ مغزی شده است و کاندید جراحی جهت اهدای عضو است. جهت کنترل واکنش های نخاعی ، تجویز کدام دارو الزامی است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه ۸ آمایشی)
بیماری به دلیل ضربه شدید به سر به اورژانس آورده می شود . دقایق اولیه فشارخون بالا بوده و سپس بطور ناگهانی افت دارد. با انفوزیون دوپامین فشار اصلاح می شود و نهایتا پس از چند روز بدون نیاز به دارو فشار خون ثابت می گردد. کدام مورد غلط است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۸۴)
در نمای ترانس کرانیال داپلر(TCD) بیماری که در ICU بستری است.الگوی to-and-fro دیده می شود .این نما با کدامیک از موارد زیر تطابق دارد؟( شهید بهشتی ۱۳۹۲/ با اندکی تغییر)
بیمار مرگ مغزی جهت خارج کردن عضو به اتاق عمل آورده می شود. در حین بیهوشی نیاز به کدام دارو نیست؟( اهواز ۱۳۹۲)
مردی ۳۵ ساله به علت سقوط از بالای داربست ضربه مغزی گردیده و پس از بستری در ICU به دلیل افت شدید GCS و نداشتن امید به بهبود تست های مرگ مغزی انجام و تائید شده است. در صورتی که بیمار کاندید اهدای عضو باشد و علیرغم مایع درمانی مناسب فشارخون پائین باشد پیشنهاد شما انفوزیون کدام وازوپرسور می باشد؟( استانی ۱۳۹۳)
در اداره بيهوشي فردي که با تشخيص مرگ مغزي جهت هاروست اعضا (فراهم آوري اعضا پيوندي) به اتاق عمل آورده شده کدام يک عبارت زير نادرست است؟ (درون بخشی دانشگاه تهران)
بیمار COPD که در PFT اخیر خود FEV1/FVC=46% داشته در اثر تصادف ، با کومای عمیق به ICU منتقل شده است فعلا هیچگونه فعالیت تنفسی و حرکتی در این بیمار مشاهده نمی شود و مردمک های بیمار میدریاز فیکس می باشد . در معاینه پرده تیمپان پاره بوده و مهره C6 نیز دچار شکستگی – دررفتگی می باشد. با توجه به اینکه در این مرکز دستگاه EEG و آنژیوگرافی و دیگر وسائل پاراکلینیک برای تائید مرگ مغزی وجود ندارد پیشنهاد شما چیست؟( کرمان ۱۳۹۰)
تصحیح بسیار سریع هیپوناترمی توسط سالین هایپرتونیک ممکن است منجر به سندرم میلنولیز مرکزی(central pontine myelinolysis) شود. این سندرم عمدتا به کدام شکل زیر خود را نشان می دهد؟
ترانس كرانيال داپلر در كداميك از حالات زير به عنوان تنها كرايتريای پرفیوژن مغزی پذيرفته شده نيست؟ ( بورد بیهوشی ۱۳۸۳/ با اندکی تغییر )
دختر جوانی با مصرف داروهای ضدافسردگی اقدام به خودکشی کرده است. بلافاصله پس از رسیدن به اورژانس شرایط بیمار به صورت زیر است :
دمای مرکزی ۳۴ درجه سانتیگراد ، PH=7.2 ، Na=165meq/l
کدام جمله زیر درباره تشخیص مرگ مغزی در این بیمار صحیح است؟( شهیدبهشتی ۱۳۹۲)
کودک سه ساله ای به دنبال افت هوشیاری پذیرش اورژانس می شود. هنگام پذیرش به علت آپنه با ماسک ونتیله و سپس لوله تراشه برای وی گذاشته می شود. در معاینه بیمار فاقد رفلکس های ساقه مغز می باشد، تعدادی قرص فنوباربیتال در اطراف بیمار پیدا شده است. کدامیک از جملات زیر در مورد وی صحیح است؟( کرمان ۱۳۸۸)
بیمار آقائی ۶۰ ساله به علت صدمه تروماتیک مغزی (TBI) و کاهش سطح هوشیاری و افزایش احتمالی ICP در ICU بستری است. پس از مدتی در ICU ناگهان دچار افت فشارخون می شود . در مشاوره مغز و اعصاب پیشنهاد شده که این علامت شروع brain death می باشد. احتمالا علت brain death وی کدام مورد زیر است؟( قزوین ۱۳۹۲)
در اداره بیماران اهداء کننده عضو پیوندی به قانون ۱۰۰ ها (rule of 100s) استناد می شود . در این قانون به کدام مورد زیر اشاره نمی شود؟
فرد مبتلا به مرگ مغزی در حین برداشتن ریه و پانکراس جهت اهداء عضو دچار افت فشارخون شده است. کدامیک از روشهای درمانی زیر ارجحیت دارد ؟ ( بوردبیهوشی ۱۳۸۸)
خانمی ۲۵ ساله به دنبال مصرف تعداد نامعلومی قرص فنوباربیتال و کاهش سطح هوشیاری تتحت تهویه مکانیکی قرار گرفته است. به منظور تائید مرگ مغزی در وی کدام اقدام زیر را صحیح می دانید؟( اصفهان ۱۳۹۰/ با کمی تغییر)