متن زیر مروری چند خطی بر آزمونی است در باره تشخیص ARDS (بر اساس معیارهای برلین) که در پایین همین صفحه شروع خواهد شد . بنابر این اگر بر عکس رزیدنت ها حوصله تست زدن !! ندارید به همین مقدار اکتفاء کنید.ضمنا اگر اشتباهی در این درس دیدید ، محبت کنید و تذکر دهید.
—————————————————————————————————————————–
مرجع :
بیهوشی میلر ۲۰۲۰ : صفحات ۲۵۱۳ ، ۲۵۴۶، ۲۶۹۶
کواگزیست ۲۰۲۲: صفحات ۴۵، ۵۷
مراقبت های ویژه (فینک) ۲۰۱۷:صفحات ۴۱۴ ، ۴۱۵، ۴۱۶، ۴۱۸
==============================================================
سندرم دیسترس تنفسی حاد (ARDS) از حدود ۵۵ سال قبل وارد نوشته های پزشکی شد و از آن زمان تاکنون چندین معیار برای تشخیص و ارزیابی آن مطرح گردیده است.
الف) یکی از این معیارها Murray lung injury score بود که شدت ARDS را بر اساس چهار معیار استاندارد زیر می سنجید: ( فینک ص ۴۱۴ و میلر ص ۲۶۹۶)
— نسبت PaO2/FiO2
— مقدار PEEP
— کامپلینس ریه
— تعداد ربع ریه درگیر در CXR
ب) معیار تشخیصی دیگر در سال ۱۹۹۴ در کنفرانس امریکائی- اروپایی (American-European Consensus Conference) مطرح گردید و تحت عنوان AECC definition ارائه گردید . بر اساس این معیار دو تعریف ،مشکلات حاد تنفسی در دو قسمت Acute Lung Injury ( یا همان ALI) و سندرم دیسترس تنفسی حاد (ARDS) از هم تفکیک شدند .
در حال حاضر بهترین معیار تشخیصی برای ARDS کدام است؟
بهترین معیار تشخیصی ARDS در حال حاضر معیار برلین (Berlin definition) است که در سال ۲۰۱۳ طی نشست برلین عنوان گردید . این معیار همچنین بهترین ابزار جهت ارزیابی های پژوهشی در زمینه ARDS محسوب می شود.
— « تعریف برلین » صرفا براساس معیارهای بالینی است ( در حال حاضر تست آزمایشگاهی خاصی وجود ندارد که وجود یا عدم وجود ARDS را نشان بدهد).
« معیارهای برلین » برای تشخیص ARDS به چه مواردی اشاره می کنند؟
به جدول زیر که معیارهای تشخیصی برلین را در سه سوال جداگانه مطرح می کند توجه کنید:
بر اساس «معیارهای برلین» شدت ARDS را بر اساس چه پارامتری می سنحند؟(میلر ص ۱۳۱۵ و ۱۳۱۶)
شدت ARDS را بر اساس اختلال اکسیژناسیون (درجه هیپوکسمی) تقسیم بندی می کنند . به این منظور از نسبت PaO2/FiO2 استفاده می شود (یا همان PF ratio ) . بر این اساس ARDS به سه رده خفیف ، متوسط و شدید تقسیم می شود .
به جدول زیر دقت کنید:
— پارامتر PaO2/FiO2 بر روی میزان پیامد (Outcome) سندرم تاثیرگذار است ولی بر مواردی همچون تنظیم ونتیلاتور یا مکانیک های سیستم تنفسی تاثیری ندارد .
— باید توجه داشت که پارامتر PF ratio وابستگی به CPAP یا PEEP و فشار مجرای هوائی دارد و به همین علت افزایش در این متغیرها از طریق recruitment ریوی سبب بهبود اکسیژناسیون می شود .
— آنگونه که در جدول می بینید برای تعریف ARDS ، حداکثر PF ratio باید ۳۰۰ میلی متر جیوه باشد
مثال :
اگر PaO2 بیماری ۷۵ میلی متر جیوه و FiO2 وی برابر ۰٫۶ باشد، نسبت PaO2/FiO2 (یا همان PF ratio) برابر ۷۵:۰٫۶=۱۲۵ میلی متر جیوه است
برای تعریف ARDS ، حداقل مقدار PEEP یا CPAP باید چه حدودی باشد؟
آنگونه که در جدول فوق می بینید در ARDS حداقل مقدار PEEP یا CPAP (که از قبل برای بیمار باید برقرار باشد) برابر ۵ سانتی متر آب است .
— آنگونه که می بینید در ARDS خفیف ، ممکن است هنوز بیمار زیر ونتیلاتور نرفته باشد و به همین دلیل می توان از CPAP به جای PEEP استفاده کرد
آیا می توان در ARDS به جای انجام ABG از پالس اکسیمتر برای تعیین PaO2 استفاده کرد؟ ( فینک ص ۴۱۵ ، ۴۱۶ و میلر ص ۱۳۱۵ و ۱۳۱۶)
هنوز نقش پالس اکسیمتری به شکل رسمی در معیارهای تشخیصی ARDS نیامده است ولی نقش مثبت و غیرتهاجمی آن (بخصوص در مواردی که انجام ABG مکرر امکان پذیر نیست) به اثبات رسیده است و کاربرد بالینی خوبی دارد .
برای استفاده از پالس اکسیمتری (SpO2) در ARDS باید مقادیر آن را در قالب پارامتر تنفسی دیگری به نام SpO2/FiO2 ( یا همان SF ratio) خلاصه کرد .
در چه شرایطی SF ratio می تواند ارتباط آماری معنی داری با PF ratio داشته باشد؟( فینک ص ۴۱۵ ، ۴۱۶ و میلر ص ۱۳۱۵ و ۱۳۱۶)
اگر SpO2 بیمار کمتر از ۹۸ درصد (در محدوده ۸۰ تا ۹۷ درصد) باشد ، دو پارامتر SF ratio و PF ratio همبستگی آماری خوبی (Good correlation) دارند که این ارتباط هم در بالغین و هم در اطفال وجود دارد
— باید توجه داشت که در SpO2 بالای ۹۸ درصد، منحنی تفکیک اکسی هموگلوبین حالت نسبتا صافی (flat)دارد و به همین علت در اینگونه موارد نمی توان از پالس اکسیمتر و SF ratio برای تخمین اکسیژناسیون استفاده کرد .
آیا براساس «معیارهای برلین» باید برای تعریف ARDS ، تمام علل قلبی را رد نمود؟ (فینک ص ۴۱۴و ۴۱۶)
خیر . بر اساس معیارهای برلین ، افزایش فشار پرشدن عروقی می تواند به همراه ARDS باشد. بنابر این نیاز قطعی به رد کردن یک علت قلبی نیست و تنها باید توجه داشت که ادم ریوی نباید ناشی از نارسائی قلبی یا آورلود مایع باشد .
— در مواردی که نارسائی تنفسی را نمی توان به راحتی منتسب به یک ریسک فاکتور ARDS کرد باید از تست های قلبی آبجکتیو ( همچون اکوکاردیوگرافی یا کاتتریزاسیون شریان ریوی) به منظور رد علل کاردیوژنیک استفاده کرد . علت این امر آن است که برای تفکیک و تشخیص ARDS از ادم هیدرواستاتیک(قلبی) هیچ تست اختصاصی یا آزمایشگاهی قابل اطمینانی وجود ندارد.
اصطلاح Acute Lung Injury(ALI) به کدام مورد از ARDS اطلاق می شود؟
پس از ارائه «معیارهای برلین» ، دیگر عبارت ALI از تعاریف این دسته خارج شد و به جای این ترم از Mild ARDS استفاده می شود.( رجوع به جدول بالا)
آیا برای تشخیص ARDS نیازی به دانستن فشار انسداد شریان ریوی(PAOP) هست؟(کواگزیست ص ۴۵)
خیر
=======================================================================
آیا برای ارزیابی ARDS اطفال (PARDS) از همان «معیارهای برلین» استفاده می شود؟( میلر ص ۲۵۴۶ و ۲۵۴۷)
خیر. گرچه میزان پذیرش ARDS اطفال در ICU پائین است اما میزان مورتالیتی آن بسیار بالا است .
قبلا از معیارهای ARDS بالغین برای اطفال نیز استفاده می شد اما در سال ۲۰۱۵ طی کنفرانس صدمات حاد ریوی اطفال (PALICC) معیارهای جدیدی برای PARDS مطرح شد
— در تعریف PARDS نوزادانی که بیماری ریوی آنها از پری ناتال هست وارد نمی شوند
— ارزیابی شدت PARDS در ونتیلاسیون تهاجمی و غیرتهاجمی با هم متفاوت است
آیا شدت ARDS اطفال نیز (همانند معیارهای برلین) بر اساس PF ratio تعیین می شود؟ ( میلر ص ۲۵۴۶و ۱۳۱۵ و۱۳۱۶)
خیر . شدت سندرم در PARDS ( در حالت ونتیلاسیون تهاجمی) بر اساس یکی از دو پارامتر زیر تعیین می شود :
— ایندکس اکسیژناسیون (OI) که در آن از ABG برای اندازه گیری PaO2 استفاده می شود
— ایندکس اشباع اکسیژن(OSI) که در آن از پالس اکسی متر برای ارزیابی SpO2 استفاده می شود
در جدول زیر شدت های مختلف PARDS و فرمول محاسبه این دو پارامتر(OI یا OSI) را مشاهده می کنید:
دقت کنید در این فرمول ها MAP معرف «فشار متوسط مجرای هوائی» است و ربطی به «فشار متوسط شریانی» ندارد! ( میلر ص ۲۵۴۶)
====================================================================================
توجه داشته باشید این آزمون صرفا برای کمک به یادگیری یک “مفهوم بیهوشی” ارائه شده و هیچگونه امتیاز یا اطلاعاتی در این سایت ذخیره نمی شود.
پیام خود را در زمینه این درس به اینجا یا https://t.me/anespain ارسال کنید .
0 از 21 سوالات تکمیل شده است.
پرسش و پاسخ:
.
در حال حاضر آزمون به پایان رسیده است. شما نیز میتوانید دوباره شروع کنید.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
شما برای به پایان رساندن آزمون، روی گزینه شروع آزمون باید کلیک کنید:
0 از 21 به سوالات به درستی جواب داد
وقت شما:
زمان سپری شده است
امتیاز شما 0 از 0 است , (0)
بیمار آقای ۳۰ ساله ای است که دچار غرق شدگی در دریا از یک هفته قبل شده است. هیپوکسی مقاوم به درمان و PaO2/FiO2≤100mmHg دارد . بیمار سابقه مشکل قلبی ندارد. تشخیص شما چیست؟(درون بخشی دانشگاه بهشتی ۱۳۹۶)
ABG بیماران مبتلا به حمله حاد آسم که تحت تنفس مکانیکی با FIO2=40% و PEEP=7cmH2O به این شرح است:
PH=7.31
PaO2=65mmHg
SpO2=92%
HCO3=19meq/l
ARDS بیمار براساس معیارهای کنفرانس برلین چگونه است؟ (درون بخشی شهید بهشتی ۱۳۹۷/ با تغییر یک گزینه)
در بیمار مبتلا به ARDS مقادیر زیر در شرایط انتوباسیون و تهویه مکانیکی نشان داده شده است:
PaO2=70mmHg
PEEP=5CmH2O
FiO2=60%
با احتمال صدمه ریوی ، کدام تشخیص صحیح است؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۸/ منطقه هشتم آمایشی/ با تغییر یک گزینه)
بیماری ۵ روز بعد از تصادف با خودرو در بخش مراقبت های ویژه بستری شده است . اکوکاردیوگرافی عملکرد طبیعی قلب را نشان می دهد . در گرافی قفسه سینه اپاسیتی های دوطرفه دیده می شود. با PEEP=10CmH2O ، نسبت PaO2/FIO2 برابر ۱۵۰ است . طبق تعریف برلین ، ARDS این بیمار چه شدتی دارد ؟ ( درون بخشی دانشگاه تهران ۱۳۹۷/ با تغییر یک گزینه)
بیماری با مشخصات زیر پذیرش شده است :
— پنومونی دوطرفه
— بدون شواهد بیماری قلبی
— اینفیلتراسیون دوطرفه ریوی در CXR
مطابق با «معیارهای برلین» کدام مورد زیر بیشتر با تشخیص ARDS سازگار است ؟
بیمار آقای ۵۳ ساله که به دنبال تشنج و آسپیراسیون در ICU بستری شده است . پس از گذشت ۵ روز دچار افت اکسیژناسیون شده و اینتوبه شده است. در عکس قفسه سینه کدورت دوطرفه دارد . با FiO2=80% ، PaO2=100mmHg دارد ، پس از کاتتریزاسیون شریانی (PAC) فشار PAOP=20mmHg دارد . با توجه به معیارهای برلین در تشخیص ARDS ، کدام گزینه نادرست است ؟( درون بخشی دانشگاه بهشتی ۱۳۹۶)
در بیماری که با تشخیص ARDS در بخش مراقبت های ویژه بستری می باشد، کدام یک از اندکس های زیر برای اندازه گیری شدت ARDS به کار می رود ؟
در یک بیمار مبتلا به ARDS (که پالس اکسیمتری وی همواره کمتر از ۹۸ درصد است) اگرنسبت PaO2/FiO2 بیماری برابر ۲۰۰ باشد ، انتظار دارید که نسبت SpO2/FiO2 این بیمار به کدام عدد زیر نزدیکتر باشد؟
بیمار خانمی ۷۵ ساله مبتلا به نارسائی مزمن کبدی به دنبال سرماخوردگی شدید با تشخیص پنومونی بستری شده و GCS=6/15 می باشد . در عکس قفسه سینه کدورت دوطرفه منتشر وجود داشته و در بررسی های به عمل آمده نسبت فشار سهمی اکسیژن شریانی به جزء اکسیژن دمی (PaO2/FiO2) برابر ۲۵۰ می باشد. کدام گزینه زیر با افزایش مورتالیته بیمار تطابق ندارد؟( درون بخشی بهشتی ۱۳۹۷)
زن ۵۰ ساله ای به دنبال تصادف از حدود ۳۶ ساعت پیش در ICU بستری شده است . به دلیل کانتیوژن ریه ، دچار نارسائی تنفسی هیپوکسیک پیشرونده ای گردیده است. در آخرین گرافی قفسه صدری انفیلتراسیون دوطرفه ریوی به شکل واضحی دیده می شود. تنظیم ونتیلاتور او شامل FiO2=60% و یک PEEP=8cmH2O می باشد. در آخرین ABG بیمار ، PaO2=70mmHg است. بیمار هیچ سابقه ای از مشکلات قلبی نمی دهد. بر اساس موارد بالا کدام تشخیص برای بیمار محتمل تر است؟
بیمار ۶۱ ساله الکلی با پانکراتیت حاد در ICU زیر ونتیلاتور قرار دارد .تنظیم ونتیلاتور توام با FiO2=80% و یک PEEP=10 است و در این حالت PaO2=60 mmHg است. کدام مورد زیر بیشتر با بیمار سازگار است ؟