
0 از 50 سوالات تکمیل شده است.
پرسش و پاسخ:
متن زیر مروری چند خطی بر آزمونی است که در باره سندرم سروتونین در پایین همین صفحه شروع خواهد شد . بنابر این اگر بر عکس رزیدنت ها حوصله تست زدن !! ندارید به همین مقدار اکتفاء کنید.
———————————-
سندرم سروتونین چگونه بوجود می آیند ؟
این سندرم که بنام توکسیستی سروتونین هم شناخته می شود ، در اثر تحریک داروهای سروتونرژیک بوجود می آید که می تواند این تحریک ناشی از : ۱- دوزهای درمانی یک دارو ۲- یا دوزهای بالای یک دارو ۳- و یا ناشی از تداخل دو یا چند دارو باشد.
کدامیک از مخدرها می تواند سبب سندرم سروتونین شود ؟
باید به این نکته دقت کرد که از متادون (تنها در کتاب میلر ص ۹۰۹) و از فنتانیل (تنها در جدول ص ۶۱۴ کتاب کواگزیست) نامی آورده شده است و عدم عنایت طراحان سوال به هر دو کتاب سبب شده که جواب های دوتایی در گزینه های امتحانات کم نباشد!!
از داروهای ضدافسردگی کدام باعث سندرم سروتونین می شود؟
مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین(SSRI):
سیتالوپرام ، فلوکستین ، پاروکستین، سرترالین ، فلوواکسامین
مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین (SNRI):
ونلافاکسین ، دولوکستین ، میلناسیپران
مهارکننده های انتخابی منوآمین اکسیداز(MAOI):
فنلزین ، ترانیل سیپرومین ، ایزوکاربوکسازید ، موکلوبماید ، سلژیلین ، پارژیلین ، دپرنیل
ضدافسردگی های سه حلقه ای (TCA):
نورتریپتیلین ، آمیتریپتیلین ، کلومیپرامین ، ایمیپرامین ، دسیپرامین ، دوکسپین
ضد افسردگی های آتیپیکال :
بوپروپیون ، میرتازاپین ، نفازادون، ترازودون
با توجه به اینکه در آزمونها عمدتا از نام داروها استفاده می شود سعی کنید نام داروها را به خاطر داشته باشید
غیر از داروهای ضدافسردگی کدام داروها می توانند سبب سندرم سروتونین شوند ؟
آنتی بیوتیک ها : لاینزولاید ، ریتوناویر
داروهای ضد سرفه : دکسترومتورفان
داروهای ضد میگرن: تریپتان ها
داروهای ضد تشنج : والپروات
داروهای ضد تهوع : اندانسترون ، گرانیسترون، متوکلوپرامید، دروپریدول
لیتیوم
شل کننده عضلانی : سیکلوبنزاپرین
اکستازی ، LSD ، آمفتامین ها
گیاهان دارویی : جین سینگ ، nutmeg ، علف چای (St. John’s wort)
علائم و نشانه های سندرم سروتونین کدامند؟
گیجی ( کانفیوژن) ، تب ( هیپرترمی) ، لرز ، تعریق ، آتاکسی ، هیپررفلکسی ، اسهال ، کلونوس ( میوکلونوس) ، آژیتاسیون ، دلیریوم ، هیپراکتیویتی اتونوم ، هیپرتونیسیتی عضلانی ، ترمور ، تغییر وضعیت هوشیاری ( منتال استاتوس) ، ریجییدیتی عضلانی ( فراوانی آن در اینجا کمتر از سندرم نورولپتیک بدخیم است ) .
باید توجه داشت که این علائم به صورت یک طیف هستند یعنی از شکل خفیف تا شدید. به تصویر زیر دقت کنید:
سندرم نورولپتیک بدخیم(NMS) یکی از مهمترین تشخیص افتراقی های سندرم سروتونین است . چگونه این دو سندرم را از هم افتراق می دهید؟
در سندرم سروتونین ، میوکلونوس( کلونوس) غالب است ولی در NMS نقش ریجیدیتی عضلانی برجسته تر است.
زمان شروع سندرم سروتونین تا ۱۲ ساعت بعد از رویارویی است ولی در NMS شروع علائم از ۲۴ تا ۷۲ ساعت بعد است.
درمان سندرم سروتونین با سیپروهپتادین است ولی درمان NMS با بروموکریپتین و دانترولن است . ( جدول کواگزیست ص ۶۱۴ )
درمان سندرم سروتونین بر چه اصولی استوار است ؟
درمان عمدتا حمایتی است و مشتمل بر کنترل سه قسمت است : الف) بی ثباتی اتونوم ب) فعالیت شدید عضلانی ج) هیپرترمی
درمان دارویی سندرم سروتونین کدام است ؟
داروی انتخابی سیپروهپتادین است که یک آنتاگونیست سروتونین است و فقط شکل خوراکی دارد .
چند نکته خارج از امتحان :
— در پاره ای کتابهای بیهوشی از تریاد سندرم سروتونین نام برده شده است یعنی : تغییر وضعیت هوشیاری ، اختلال عملکرد اتونوم و مشکلات نروماسکولار
— مردمک ها در سندرم سروتونین گشاد هستند.
— متیلن بلو هم یکی از محرکهای سندرم سروتونین است. ( باراش)
— از داروهای محرک دیگری که در کتابها آمده می توان از کوکائین ، بوسپیرون ، تریپتوفان و پنتازوسین نام برد
— بنزودیازپین ها به همراه سیپروهپتادین یکی از قسمتهای اصلی درمان سندرم سروتونین هستند .
— با اینکه سیپروهپتادین شایعترین درمان سندرم سروتونین است ولی چون این دارو تنها به شکل خوراکی وجود دارد و زیست دستیابی آن محدود است می توان از کلرپرومازین وریدی به جای آن استفاده کرد( باراش)
— علف چای (St. John’s wort): در ایران به شکل قطره ، قرص و کپسول و با نامهای تجاری هایپیران ، نرووکسین ، هایپیکوم ، پرفوران ، فیتورلاکس ، هایپی فور وجود دارد .
— جین سینگ: در ایران با نامهای روجین سینگ ، جین سین ، جین سانا ، آی دی – ویت ، تولید یا توزیع می شود .
— معمولا ۳ عدد قرص سیپروهپتادین برای شروع درمان سندرم سروتونین استفاده می شود (چون قرص های سیپروهپتادین در ایران همه ۴ میلی گرمی هستند ).البته سیپروهپتادین شکل شربت هم دارد که می توان از طریق NG تجویز کرد .
توجه داشته باشید این آزمون صرفا برای کمک به یادگیری یک “مفهوم بیهوشی” ارائه شده و هیچگونه امتیاز یا اطلاعاتی در این سایت ذخیره نمی شود.
در حال حاضر آزمون به پایان رسیده است. شما نیز میتوانید دوباره شروع کنید.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
شما برای به پایان رساندن آزمون، روی گزینه شروع آزمون باید کلیک کنید:
0 از 50 به سوالات به درستی جواب داد
وقت شما:
زمان سپری شده است
امتیاز شما 0 از 0 است , (0)
ممنون از وقتی که گذاشتید. برای مطالعه بیشتر در زمینه سندرم سروتونین رجوع کنید به :
بیهوشی میلر ۲۰۱۵ : صفحه ۹۰۹
بیهوشی و بیماریهای همراه ۲۰۱۸: صفحات ۶۱۳ تا ۶۱۵ / ۶۳۲
باراش (۲۰۱۷) : ص ۲۶۰
همچنین برای پیام گذاشتن در مورد این درس آزمون اینجا را کلیک کنید و یا با تلگرام https://t.me/anespain تماس بگیرید.
بیماری چند ساعت پس از شروع مصرف فلوکستین دچار تب شده است. در معاینه بیمار بی قرار بوده و هیپررفلکسی دارد. تشخیص و اقدام درمانی اول شما چه می باشد؟ (دانشگاه تهران ۱۳۹۴)
خانم ۳۷ ساله با سابقه افسردگی و مصرف فلوکستین، ۸ ساعت پس از بیهوشی عمومی برای کورتاژ درمانی دچار آژیتاسیون ، دلیریوم ، افزایش رفلکس های عمقی ، کلونوس و هیپرترمی می شود. کدام تشخیص زیر محتمل است ؟ ( ارتقاء بیهوشی۱۳۹۶ / منطقه دوم آمایشی )
بیماری ۴۵ ساله که تحت درمان طولانی مدت با مهار کننده های آمین اکسیداز می باشد در اتاق بهبودی بعد از مصرف داروی وریدی جهت درد دچار سردرد ، بی ثباتی گردش خون ، تب ، سفتی عضلات ، تشنج ، بی قراری می شود . مصرف کدامیک از داروهای زیر علت احتمالی علائم فوق می باشد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۶/ منطقه پنجم آمایشی)
بیماری که سابقه مصرف داروهای ضدافسردگی متعدد دارد بدنبال مصرف مخدری ، دچار تب ، لرز ، دیافورز و میوکلونوس می شود. کدام داروی مخدر سبب این مشکل می شود؟ ( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/ منطقه دوم آمایشی )
بیمار خانم ۲۰ ساله ای که سابقه مصرف سیتالوپرام دارد جهت عمل جراحی اورژانس تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد. برای بیدردی در ریکاوری ۲۵ میلی گرم مپریدین وریدی تزریق می شود، بعد از ۸ ساعت دچار آژیتاسیون ، تب و هذیان و رژیدیتی عضلانی و کلونوس می شود. مناسبترین اقدام درمانی چیست؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/ منطقه سوم آمایشی )
بیمار خانم ۵۵ ساله ای با سابقه مصرف فنلزین کاندید ERCP می باشد . جهت بیهوشی کدامیک از ترکیب داروهای زیر مناسب نمی باشد؟( ارتقاء بیهوشی ۱۳۹۵/ منطقه اول آمایشی )
بیماری 45 ساله جهت عمل تثبیت استخوان تی بیا به اتاق عمل آورده شده است. وی سابقه سوء مصرف مواد مخدر در گذشته را دارد. در حال حاضر همچنان سیگار می کشد( روز یک پاکت) و از یبوست مزمن شکایت دارد. وی همچنین به دلیل افسردگی در حال حاضر داروی ایزوکاربوکسازید مصرف می کند. آیا داروی ترامادول برای کنترل درد پس از عمل وی گزینه مناسبی است؟ چرا؟( شیراز۱۳۹۲ )
بیماری با تشخیص افسردگی ، داروئی مصرف می نماید که نام آن را نمی داند ولی به توصیه پزشک از مصرف پنیر منع شده است. برای تسکین درد بعد از عمل جراحی در این بیمار تجویز کدام داروی زیر توصیه نمی شود؟ (بورد بیهوشی ۱۳۸۹)
توضیح : پنیر و شراب دارای تیرامین هستند و سبب واکنش با داروهای مهارگر MAO می شوند.
در بیمار مبتلا به صرع کنترل شده، اخیرا به دلیل درد شدید قفسه سینه (نورآلژی پس از عفونت هرپس) داروهای گاباپنتین ، هیدروکسی زین ، آمی تریپتیلین و سلکوکسیب شروع گردیده است . در ویزیت هفته بعد ، بیمار همچنان درد شدید دارد. تصمیم به تجویز ترامادول خوراکی گرفته می شود. بهتر است مصرف کدامیک از داروهای قبلی بیمار قطع شود؟ ( دانشگاه بهشتی ۱۳۹۲)
بیماری که تحت درمان با MAOi بوده در هنگام القای بیهوشی به دنبال مصرف نوعی از مخدرها دچار سردرد ، آژیتاسیون ، بی ثباتی گردش خون ، تب ، سفتی عضلات ، تشنج و کوما می شود . کدام مخدر از موارد زیر مصرف شده است؟(بوردبیهوشی ۱۳۸۸)
بیمار خانم ۴۵ ساله ای به علت اختلالات روانی از نوع بای پولار و سابقه مصرف فنلزین کاندید هیسترکتومی ابدومینال می باشد جهت بی دردی بعد از عمل از کدام مخدر زیر با اطمینان می توان استفاده کرد؟(دانشگاه مشهد۱۳۹۱)
بیماری که به دلیل افسردگی تحت درمان با ایزوکربوکسازید می باشد جهت انجام عمل آپاندکتومی به اتاق عمل آورده می شود. جهت بی دردی بعد از عمل در این بیمار از مخدر استفاده می شود ولی ناگهان وی دچار تب ، لرز ، تعریق ، هیپررفلکسی ، میوکلونوس و اسهال می گردد. تجویز کدامیک از مخدرهای زیر باعث بروز این عارضه شده است؟ ( دانشگاه قزوین ۱۳۹۱)
بیماری تحت درمان با داروهای ضدافسردگی مختلف به اورژانس آورده می شود. در علایم وی آژیتاسیون ، هیپررفلکسی ، هیپرترمی و کلونوس دیده می شود. در آزمایشات CO2 طبیعی است و رژیدیتی عضلانی و دیس ریتمی ندارد. کدام تشخیص برای وی مطرح است؟ (دانشگاه اصفهان ۱۳۹۱)
بیمار تحت درمان با ترانیل سیپرومین بعد از دریافت مخدر دچار تب ، لرز ، و میوکلونوس شده است . تجویز کدامیک از مخدرهای زیر را مسئول این عارضه می دانید؟( بورد بیهوشی ۱۳۹۰)
بیماری که سابقه مصرف فنلزین جهت درمان ضدافسردگی دارد ، تحت عمل جراحی اورژانس با بی هوشی عمومی است . از داروهای زیر جهت بیهوشی عمومی مصرف شده : سدیم تیوپنتال ، سیس آتراکوریوم ، میدازولام و مپریدین . شش ساعت پس از عمل دچار clonus و agitation و سفتی عضلات است . مناسب ترین اقدام شما چیست؟(بورد بیهوشی۱۳۸۹)
بیمار سوختگی با سابقه فشارخون بالا در ICU بستری شده و از داروهای مهارگر منوآمین اکسیداز(MAOi) استفاده می کند . برای تسکین درد شدید تعویض پانسمان ۷۰ میلی گرم مپریدین استفاده شده است . کدامیک از موارد زیر از عوارض این دارو نیست؟ (بورد بیهوشی ۱۳۸۵)
خانم ۳۰ ساله ای با سابقه قبلی افسردگی تحت درمان با داروی ترانیل سیپرومین به مدت ۶ ماه می باشد به منظور کاهش درد پس از عمل کوله سیستکتومی ، مناسب ترین داروی مخدر کدام است؟(درون بخشی اصفهان ۱۳۸۹)
بیمار با سابقه اختلالات سایکولوژیکال و مصرف داروی نامعلوم ، به علت اختلال هوشیاری ، تب ، سختی عضلانی و هیپرفلکسی در ICU بستری شده است . تجویز کدامیک از داروهای زیر در درمان این بیمار مناسب تر است؟(بورد بیهوشی ۱۳۹۲)
بیمار خانم ۵۷ ساله مورد کانسر تخمدان با سابقه ۲۰ ساله آسم تحت درمان با اسپری سالمترول و فلوتیکازون و همینطور ترانیل سیپرومین برای درمان افسردگی ، تحت بیهوشی عمومی با سوفنتانیل ، میدازولام ، اتومیدیت و همینطور ایزوفلوران جهت نگهداری بیهوشی قرار گرفت. پس از عمل در ICU برای درد وی متادون ۵ میلی گرم عضلانی تزریق شد. بیار دچار تب ، لرز، کاهش سطح هوشیاری ، اسهال ، هیپررفلکسی و میوکلونوس شد. به نظر شما کدام تداخل دارویی عامل این عوارض می باشد؟( دانشگاه تهران۱۳۹۱)
بیماری کاندید عمل جراحی CABG بوده و سابقه مصرف ترانیل سیپرومین دارد ، جهت بیدردی بعد از عمل ، کدامیک از روش های زیر کم خطرتر خواهد بود؟(اراک ۱۳۹۲)
فردی با تاریخچه مصرف داروی فنلزین کاندید عمل جراحی APR می شود جهت ایجاد آنالژزی بعد از عمل ، در این بیمار کدامیک از داروهای زیر قابل استفاده خواهد بود؟(قزوین ۱۳۹۲)
مرد ۴۵ ساله ای با سابقه مصرف شش ماهه نورتریپتیلین و ترانیل سیپرومین تحت عمل جراحی توراکوتومی قرار می گیرد . مناسب ترین داروی مخدر جهت کنترل درد پس از عمل کدام است؟(اصفهان ۱۳۹۳)
خانمی ۴۱ ساله به علت ترومای شکمی تحت لاپاراتومی اورژانس قرار گرفته است . برای تحمل بهتر لوله تراشه جهت اکستوباسیون بیدار و نیز کنترل درد بعد از عمل ، مخدر وریدی دریافت کرده در ریکاوری علیرغم بیداری و آمادگی جهت تحویل به بخش ، ناگهان دچار هیپرپیرکسی و کاهش پیشرونده در سطح هوشیاری می شود. در سابقه ای که از همراهان بیمار گرفته شد وی دچار دپرسیون ماژور بوده و به مدت طولانی ترانیل سیپرومین مصرف می کرده تجویز کدام مخدر بیشتر از همه باعث بروز چنین وضعیتی در بیمار شده است؟(دانشگاه تبریز ۱۳۹۳)
بیمار با سابقه مصرف داروهای MAOi تحت جراحی کوله سیستکتومی قرار می گیرد. در ریکاوری علائم تعریق شدید، تب و لرز ، هیپررفلکسی و آتاکسی پیدا می کند. کدامیک از مخدرهای زیر می تواند عامل ایجاد این علائم باشد؟(مشهد ۱۳۹۲)
خانم ۷۳ ساله ای دچار افسردگی است و کمر درد مزمن است و تحت درمان با پاراستامول ، دیکلوفناک و فلوکستین قرار دارد .بیمار بدنبال تجویز ترامادول دچار ترمور ، گیجی و بیقراری می گردد و سرانجام روز بعد به اورژانس منتقل می شود. در معاینه تب ، هیپررفلکسی و میدریاز مشخص است .محتمل ترین دلیل این علائم کدام گزینه است؟
بیماری که تحت درمان ترامادول است با آژیتاسیون ، دلیریوم ، هیپرترمی ، تاکیکاردی ، ترمور ، کلونوس و ریجیدیتی عضلانی به اورژانس منتقل شده است. استفاده همزمان ترامادول با کدام داروی زیر ممکن است سبب ایجاد این موقعیت شده باشد؟
مرد 65 ساله ای برای جراحی اورژانسی فتق اینگوینال گیرافتاده (incarcerated)مراجعه کرده است. در سابقه بیمار افسردگی مقاومی وجود دارد که به همین دلیل از فنلزین استفاده می کند. به بیمار 75 میلی گرم دیکلوفناک وریدی داده می شود و جراح نیز ناحیه را با بی حس کننده موضعی اینفیلتره می کند. در ریکاوری بیمار شکایت از دردی با شدت متوسط دارد. مناسب ترین رژیم ضددرد برای این بیمار کدام است؟
خانم ۴۰ ساله ای با سابقه مصرف ترانیل سیپرومین پس از بیهوشی عمومی در ریکاوری آژیته می شود که با تجویز ۲۵ میلی گرم مپریدین ، آژیتاسیون بیمار تشدید و دچار کلونوس و هیپررفلکسی و هیپرترمی مختصر و حالت تهوع نیز می شود . اقدام مناسب درمانی کدام است؟( ارتقاء ۱۳۹۵/ منطقه نهم آمایشی )
بیماری که به جهت درد نروپاتیک مزمن از دو داروی دولوکستین و فلوکسیتین استفاده می کند دچار تب ، آژیتاسیون ، تعریق و اضطراب می گردد . محتمل ترین علت این موقعیت کدام گزینه زیر می تواند باشد؟
مردی در اثر اولسرفشاری مزمن دچار عفونت استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) گردیده و در حال حاضر بستری و تحت درمان با داروها شامل استامینوفن/اکسی کدون و دولوکستین است . در سابقه طبی بیمار پاراپلژی ، درد مزمن ، نروپاتی ، و هپاتیت C دیده می شود .بیمار روز بعد از شروع آنتی بیوتیک های وریدی دچار تاکیکاردی ، دیافورز ، ترمور و هیپررفلکسی می شود . احتمال استفاده از کدام آنتی بیوتیک بسیار زیاد است ؟
بیمار جوانی که در بیمارستان تحت درمان چند دارویی قرار دارد دچار دلیریوم، آژیتاسیون ، دیافورز ، تاکیکاردی ، تب (39.6 درجه سانتیگراد) و اسهال شده است . نکاتی که در معاینه بیمار وجود دارد عبارتند از ترمور ، ریجیدیتی عضلانی ، هیپررفلکسی و کلونوس (بخصوص در اندام تحتانی) . این موقعیت بالینی بیشتر ناشی از واکنش کدام دو دارو می باشد ؟
بیماری با سابقه افسردگی روی درمان پاروکستین قرار دارد . بتدریج بیمار دچار ریجیدیتی عضلانی ، ترمور ، هیپررفلکسی و هیپرترمی و کلونوس می گردد. احتمال مصرف همزمان کدام دارو در این بیمار زیاد است ؟
کدام داروی مخدر در بیمارانی که مهارکننده منوآمین اکسیداز مصرف می نمایند کنترااندیکه نیست؟ (ارتقاء بیهوشی ۱۳۸۲)
بیمار ۵۰ ساله که به علت افسردگی تحت درمان با مهارکننده منوآمین اکسیداز است با تجویز کدام مخدر زیر دچار تشنج، دلیریوم و هیپرپیرکسی نمی گردد؟ (بورد بیهوشی ۱۳۸۴ )
مرد ۶۰ ساله با تشخیص پارکینسون تحت درمان با MAOi است. بیمار تحت جراحی پارگی تاندون دست تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته است. کدامیک از نارکوتیک های زیر را انتخاب نمی کنید؟(بورد بیهوشی ۱۳۷۹)
برای کنترل درد حاد بیماری که به علت افسردگی در ده روز گذشته برای وی داروی فنلزین شروع شده است . کدامیک از مخدرهای ذیل را توصیه می نمایید؟(بوردبیهوشی ۱۳۹۱)
بیماری تحت درمان با ایزوکربوکسازید (Isocarboxazid) می باشد . در صورت استفاده از کدامیک از داروهای زیر در حین بیهوشی امکان بروز عوارض مرگبار در بیمار وجود دارد؟(یزد۱۳۹۲ )
بیمار دیابتی دچار هیپرتانسیون ، تاکیکاردی ، میدریاز ، میوکلونوس و هیپرترمی شده است . اخیرا به دلیل درد نروپاتیک برای بیمار ترامادول و یک داروی دیگری تجویز شده که بیمار اسم آن را نمی داند. تجویز همزمان کدامیک از داروهای زیر می تواند سبب وقوع این علائم و نشانه ها شده باشد؟